Yhdysvaltojen puolustusvoimiin liittyvien tahojen epäillään operoineen valetilien verkostoa Facebookissa ja Instagramissa. Kohteina olivat Afganistanissa ja Keski-Aasiassa olevat käyttäjät.

Sosiaalisen median jätti Meta paljasti epäilyksensä ja havaintonsa palveluissaan tapahtuneesta toiminnasta tiistaina, CNN uutisoi.

Meta kertoi poistaneensa vajaat 50 tiliä Facebookista ja noin 25 Instagram-tiliä. Tarkemmin yhtiö ei osoittanut, mitä Yhdysvaltojen puolustushallinnon haaraa se toiminnasta epäilee.

Toiminta oli erityisesti aktiivista niihin aikoihin, kun Yhdysvaltojen puolustusvoimat vetäytyivät Afganistanista vuosina 2021.

Tilit yrittivät väittää, että Yhdysvallat osallistuvat olennaisesti Keski-Aasiassa Afganistanin ja Tadžikistanin välisen rajan vakauttamiseen, ja että oikeastaan Yhdysvallat on avainasemassa rauhan pitämisessä alueella. Tilit eivät keränneet suurempaa huomiota. Metan mukaan niiden taustalla olevat ihmiset olivat yrittäneet peittää identiteettinsä.

Yhdysvalloissa maan omiin vaikuttamispyrkimyksiin on kohdistunut viime aikoina aiempaa enemmän kiinnostusta. Syyskuussa The Washington Post kertoi, että Yhdysvalloissa puolustusministeriö oli käynnistänyt selvityksen vaikuttamisoperaatioita tekevien yksiköiden toiminnasta.

CNN:n haastattelema Gavin Wilde vastasi Yhdysvaltojen Kansallisessa turvallisuusneuvostossa Venäjän kyber- ja informaatio-operaatioiden seurannasta vuosina 2018-2019.

“Ymmärrän puolustuspiireissä yleisen mieliteon, jonka mukaan ’ainoa keino hävitä on olla pelaamatta ollenkaan’ informaatioalalla. Jos metodologia kuitenkin häviää uhkapelaamalla läpinäkyvyyden ja uskottavuuden, jota Yhdysvallat haluaa väittää vertailukohdakseen Kiinan ja Venäjän malleille, niin onko palkkio todella sen arvoinen”, Wilde kommentoi.