Apple ja FBI ajautuivat vuonna 2016 erikoiseen kiistaan, kun FBI tutki edellisvuonna tapahtunutta San Bernardinon terrori-iskua. Apple ei nimittäin suostunut murtamaan teosta epäillyn Syed Farookin iPhonea FBI:n puolesta, vaikka oikeus näin vaatikin.

Puhelin saatiin sittemmin murrettua, joskin toimenpiteen suorittajan nimi on pidetty visusti salassa näihin päiviin asti. Washington Post paljasti keskiviikkona, että Farookin käyttämän puhelimen salauksen mursi pieni tietoturvayritys nimeltään Azimuth Security.

Azimuth on amerikkalaisomisteinen Australian Sydneyssä toimiva yritys, joka tarjoaa palveluitaan pääosin hallinnollisille asiakkaille. Yhdysvaltain hallituksen kerrotaan maksaneen Azimuthille 900 000 dollaria Farookin iPhone 5c -puhelimen avaamisesta.

Päävastuussa kiistanalaisen kapulan hakkeroinnista oli yrityksen iOS-spesialisti David Wang, jonka kehittämällä menetelmällä puhelimeen pääsisi sisälle. Wangin murtotapa toimisi kuitenkin vain kerran, joten FBI testasi menetelmää useita kertoja ennen kuin temppu tehtiin Farookin iPhonelle. Riskinä oli, että puhelimen sisältämä data vahingoittuisi toimenpiteen seurauksena.

Murtamisen avulla FBI pystyi toteamaan, ettei Farookilla ja tämän rikoskumppanina toimineella vaimolla Tashfeen Malikilla ollut yhteyksiä ISISiin tai muihin terroristiryhmiin. Molemmat saivat surmansa poliisin kanssa käydyssä tulitaistelussa pian sen jälkeen, kun kaksikko oli tappanut 14 ja haavoittanut 22 ihmistä aseellisessa iskussaan.

Puhelimen murtamisesta käytiin rikostutkinnan aikoihin kovaa kädenvääntöä oikeudessa. Apple ei periaatesyistä suostunut avaamaan puhelinta viranomaisille, sillä yhtiön mukaan se olisi vaarantanut käyttäjien yksityisyyden.