Firefox 49 tuo mukanaan hyviä uutisia Linux-käyttäjille. Netflix saadaan toimimaan selaimessa ilman ylimääräisiä liitännäisiä – mutta ei välttämättä aivan heti.

Mozilla tuo Firefox 49:n Linux-versioon Googlen Widevine CDM (Content Decryption Manager) -ominaisuuden, joka on ollut Windows- ja Mac-käyttäjien saatavilla jo jonkin aikaa. Vastaisuudessa Linux-käyttäjän ei tarvitse enää turvautua Googlen Chrome-selaimeen Netflixin sisältöä toistaakseen.

Mozilla tulee poistamaan selaimestaan lähitulevaisuudessa tuen npapi-liitännäisille, joita useat suoratoistopalvelut käyttävät, OMGUbuntu-verkkosivusto kirjoittaa.

Korvikkeeksi kaivetaan html5 drm, joka mahdollistaa suojatun sisällön toistamisen ilman erillisiä liitännäisiä. Sekä Netflix että Amazon Prime ovat jo siirtyneet käyttämään html5 drm:ää omissa web-pohjaisissa suoratoistopalveluissaan.

”Widevine on vaihtoehtoinen ratkaisu sellaisten suoratoistopalveluiden tarjoaman drm-suojatun sisällön toistamiseen, joka on tähän asti ollut riippuvainen Silverlight-liitännäisen käytöstä. Se mahdollistaa drm-suojatun materiaalin suoratoistamisen Firefoxissa suoraan verkkosivuilta ilman tarvetta npapi-liitännäisille. Kyseessä on tärkeä merkkipaalu Mozillan tiekartalla, jonka tarkoituksena on luopua npapi-liitännäisten käytöstä”, Mozillalta kerrottiin aiemmin tänä vuonna.

Tarkoituksena on, että Widevine CDM toimii Linux-Firefoxissa samalla tavalla kuin muilla alustoilla. Se ladataan ja asennetaan kun Firefox käynnistetään, mutta käyttöön se otetaan vasta kun käyttäjä vierailee verkkosivustolla, joka edellyttää Widevinen käyttöä, OMGUbuntu selventää.

Netflixin videot alkavat kuitenkin virrata Firefox-käyttäjien silmille vasta, kun Netflix vääntää kytkimet oikeaan asentoon. Se ei välttämättä tapahdu heti Firefox 49:n julkaisun jälkeen syyskuussa, joten user agent -kikkailu voi olla tarpeen, kuten se aluksi oli myös Chromen tapauksessa, OMGUbuntu muistuttaa.