Siinä ei varmasti ole mitään uutta, että nettikäyttäytymistäsi seurataan. Sekin on monelle tuttua, että tätä tehdään evästeillä. On kuitenkin muitakin tapoja, joita ei välttämättä tunneta. Firefox-selain lupaa kohta torpata yhden niistä.

Moni sivusto nuuskii vierailijasta monenlaista tietoa, joita yhdistämällä muodostuu yksilöitävä digitaalinen sormenjälki. Tällaisia ovat näytön resoluutio, aikavyöhyke, käyttöjärjestelmän kieli ja selaimeen asennetut lisäosat.

Jotkut selaimet estävät tällaisen tiedon saalistamisen. Forbes kertoo, että Firefox suojaa jo käyttäjän yksityisyyttä näin ja lupaa edelleen parantaa suojausta. Eräs yksilöintiin käytettävä tieto on se, mitä fontteja käyttäjän koneelle on asennettu. Maaliskuussa ilmestyvä Firefox 52 ei enää luovuta tätä tietoa sivustoille.

Tähän käytetään niin kutsuttua valkoista listaa. Kun sivusto haluaa tietää, mitä fontteja vierailijan koneella on, Firefox kertoo vain listalle poimitut fontit. Niiden perusteella kävijöitä on mahdotonta erottaa toisistaan, mutta tieto on riittävä häiriöttömään selailuun.

Forbes muistaa kertoa, että myös yksityisyyttä korostava Tor-selain toimii näin jo nyt.

Ne jotka haluavat testata selaimensa tarjoavan anonymiteetin tason, voivat kokeilla sitä EFF-järjestön luomalla Panopticlick-sivustolla. Sen testien jälkeen tietää muun muassa, torjuuko selain näkymättömät seurantavälineet ja digitaalisten sormenjälkien luomisen.

Lähde: Tivi