Zdnet tietää kertoa, että Etelä-Afrikan verotoimisto on julkaissut oman nettiselaimensa, irvokkaasti nimetyn SARS eFiling Browserin.

Etelä-Afrikan verotoimisto eli South African Revenue Service luonnollisesti halusi käyttää kansan tuntemaa lyhennettä nimestään, eli SARS:ia, mutta ottaen huomioon lyhenteen tarkoittavan myös hengenvaarallista Severe Acute Respiratory Syndromea eli SARS-tautia, olisi luullut valtion miettivän selaimensa nimeämistä kahdesti.

Kyseenalaiset ratkaisut eivät lopu tähän. Se ainoa syy SARS-selaimen olemassaololle on nimittäin se, että tiensä päähän tullut Flash saadaan pidettyä hengityskoneen avulla hengissä.

Syy SARS-selaimen syntyyn on nimittäin se, että SARS tarvitsee Flashia vastaanottaakseen verkon välityksellä jätettyjä veroilmoituksia.

SARS, jolle Flash on siis elinehto, tiesi yli kolmen vuoden ajan Adoben lopettavan Flash-alustan tukemisen. SARS tiesi myös, että Adobe varmistaisi Flashin tulevan tiensä päähän aikapommin avulla, joka estäisi Flash-sisällön toimimisen Flash-alustassa 12. tammikuuta alkaen.

Melkoisen hyvästä varoitusajasta huolimatta SARS ei ollut varautunut Flash-tuen loppumiseen mitenkään.

Sen sijaan, että Flashin lopun tullessa SARS olisi nähnyt triviaalin määrän vaivaa ja siirtänyt veroilmoitusten tekemisen esimerkiksi html- tai javascript-lomakkeisiin, Etelä-Afrikan hallitus päätti julkaista oman selaimensa vain, jotta SARS saisi pitää Flash-tukensa.

Mikä hienointa, SARS-selain toimii ainoastaan Windowsissa. Jos siis veroilmoitus pitäisi täyttää Macilla, Linuxilla tai millään muulla laitteella, se on noin sanotusti ikävä juttu.

Asiassa on yksi valoisa puoli: SARS eFiling Browser on Chromiumin harvinaisen hyvin riisuttu versio. Siinä on nimittäin vain kaksi toimintoa: Flash-tuki sekä mahdollisuus käydä SARS:in sivuilla. Tämä vähentää SARS-selaimen käyttämiseen liittyviä tietoturvariskejä huomattavasti.

Myös Kiina on tehnyt omia jännittäviä ratkaisujaan Flash-tuen päättymisen vuoksi.