Tesla-pomo Elon Musk totesi viisi vuotta sitten, että sähköautojen valmistaminen on hankalaa hommaa, eikä sellaisia voi tilata tuosta vaan Foxconnin kaltaisilta sopimusvalmistajilta. LA Timesin mukaan Muskin sanat muuttuvat pian valeeksi.

Foxconn ja Fiat Chrysler ovat perustamassa uutta yhteisyritystä, josta molemmat tahot omistaisivat puolet. Uuden yrityksen on tarkoitus kehittää ja valmistaa sähköautoja ja iov-liiketoimintaa (internet of vehicles).

Taiwanilainen Foxconn valmistaa esimerkiksi Applen iPhonet ja iPad-tabletit, Microsoftin Xboxit sekä Sonyn Playstationit. Kyseessä on maailman suurin sopimusvalmistaja ja liikevaihdoltaan yksi maailman suurimmista it-alan yrityksistä. Foxconnin tehtailta ovat peräisin myös monet Teslan käyttämät osat.

Autojen valmistus vaatii aivan eri mittaluokan panostusta kuin älypuhelinten kasaaminen. Foxconnin 40 vuoden kokemus, valtavat tehtaat ja yli miljoonan ihmisen henkilökunta antavat sille kuitenkin huimat mahdollisuudet ottaa haltuun uutta liiketoimintaa.

Yhtenä Foxconnin etuna LA Times näkee sen hyvät suhteet akkujen valmistajiin. Yksi suurimmista Teslan tuotantoa jarruttaneista tekijöistä on ollut akkujen saatavuusongelma. Foxconnin puskiessa ulos miljoonia akkuja tarvitsevia laitteita viikottain, on yhtiö varmasti akkutoimittajien asiakaslistojen kärjessä.

Nurkan takana odottava sähköautojen vallankumous on ajanut perinteiset autotehtaat ahtaalle jo nyt. Fiat Chryslerile painetta antaa Teslan lisäksi esimerkiksi BMW:n ja Daimlerin sähköautoyhteistyö. Fiat Chryslerin toimitusjohtaja Mike Manley haluaa LA TImesin mukaan ensin viedä loppuun yhdistymisen Opeleista, Citroeneista ja Peugeot-autoistaan tunnetun Ranskan PSA Groupin kanssa ja ryhtyä sähköistämään valmistajien automalleja toden teolla sen jälkeen.