Perustamastaan Free Software Foundationista käytännössä eroamaan pakotettu Richard Stallman ilmoitti LibrePlanet-lähetyksessä yllättäen paluustaan säätiöön. Sitä ei katsottu hyvällä avoimen lähdekoodin ystävien keskuudessa.

Useat tahot vaativat kovaäänisesti FSF:n johtoryhmää eroamaan. Red Hatilla mentiin jopa niin pitkälle, että Linux-jätti veti rahoituksensa FSF:ltä.

FSF julkaisi useita kannanottoja, mutta tarkempaa tilannekuvaa ei Stallmanin paluusta saatu. Ei ennen kuin nyt.

FSF:n työntekijöillä ei ollut aavistustakaan siitä, että Stallman suunnittelee paluuta. Myöskään LibrePlanetin henkilökunta ei ollut tästä tietoinen. Stallman oli kuitenkin äänestetty takaisin säätiöön sen johtokunnan toimesta. Päätöstä edelsi useita kuukausia kestänyt harkinta-aika.

Stallman itse sanoo tehneensä virheen ja antaneensa vaikutelman, että hän olisi väheksynyt Jeffrey Epsteinin tekoja ja uhreja. Stallman kertoo oppineensa tapauksesta ainakin sen, että hän pyrkii tulevaisuudessa olemaan ”kiltimpi niille ihmisille, jotka ovat loukkaantuneet”. Hän toivoo näin kykenevänsä olemaan vastaisuudessa kiltimpi myös muissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä kohtaan.

Nähtäväksi jää, riittääkö Stallmanin lausunto yhteisölle, vai jatkuuko kritiikki ja vaatimukset erosta julkisesta anteeksipyynnöstä huolimatta.