Microsoftin omistamaan GitHub-palveluun on vapaa pääsy Kiinasta, vaikka maassa rajoitetaan pääsyä internetiin voimakkaasti. Palvelussa onkin pyöritetty Terminus2049-nimistä projektia, jonne on säilötty erilaista materiaalia, jota kiinalaiset viranomaiset pyrkivät sensuroimaan.

Koronapandemian koittaessa projekti keskittyi tallentamaan ja julkaisemaan uuteen virukseen liittyviä tietoja, esimerkiksi Kiinassa välittömästi sensuuritoimien kohteeksi joutunutta lääkäri Ai Fenin haastattelua. Terminus-projekti julkaisi myös erittäin voimakasta kritiikkiä maan johtaja Xi Jinpingiä kohtaan. Kriittisen tekstin takana ollut professori Xu Zhangrun on sittemmin asetettu kotiarestiin, Quartz kertoo.

Professorin lisäksi myös GitHubissa tietoja jakanut pekingiläismies tyttöystävineen on pidätetty. Viranomaiset syyttävät pariskuntaa ”riidanhaastamisesta”. Pariskunnan lähiomaisille on kerrottu heidän olevan säilössä vartioidussa paikassa. Samana päivänä pariskunnan kanssa katosi myös kolmas tiedonlevittämiseen osallistunut henkilö, mutta hänen kohtaloaan viranomaiset eivät ole kommentoineet sanallakaan.

Myös kolme Wuhanista maailmalle raportoinutta toimittajaa on kadonnut. Yksi heistä, aiemmin valtion viralliselle tiedotuskanavalle työskennellyt toimittaja on sittemmin ilmaantunut julkisuuteen ja kertonut olevansa karanteenissa ”julkisrauhan häiritsemisestä”. Videopuheenvuorossaan toimittaja myös ylisti poliisin toimintaa. Kahden muun kohtalosta ei ole tarkempaa tietoa.