Videopuhelu- ja etäopetussovellusten käyttö on räjähtänyt käsiin koronaviruksen vuoksi. Ikävä kyllä tällainen suosio on herättänyt liikkeelle myös verkkorikolliset.

Yhdysvaltalais-israelilaisen tietoturvayhtiö Check Pointin lehdistötiedotteen mukaan esimerkiksi Google Classroom -ohjelman virallista osoitetta classroom.google.com yritetään jäljitellä harhautustarkoituksessa. Tuoreeltaan rekisteröidyissä verkko-osoitteissa ”google” on kirjoitettu väärin esimerkiksi muotoon ”googie” tai ”googlo".

Nämä valheelliset osoitteet ohjaavat pahaa aavistamattoman käyttäjän tietojenkalasteluohjelmien haaviin. Check Point muistuttaakin muiden tietoturvavinkkien joukossa, että kirjoitusvirheitä verkkoselaimen osoiterivillä pitää varoa.

Myös suosittu videopuhelinsovellus Zoom on herättänyt rikollisten huomion. Check Pointin mukaan zoom-sanan sisältävien internetosoitteiden rekisteröinti jopa kuusinkertaistui maaliskuun aikana keskimääräiseen lähtötasoon verrattuna. Tyypillisesti zoom-osoitteita rekisteröidään maailmalla noin 15 päivässä, mutta viime viikolla taso nousi yli sadan.

Näin suuri piikki herättää tietenkin epäilyksiä, joten Check Point tutki asiaa lähemmin, ja löysi uusien internetosoitteiden tulvasta 70 epäilyttävää tapausta. Lisäksi zoomin nimissä on levitetty haittaohjelmia sisältäviä tiedostoja.

Zoom on ollut julkisuudessa viime päivinä myös itse aiheutettujen ongelmien vuoksi. Viime viikolla nimittäin paljastui, että Zoom on vuotanut käyttäjien tietoja Facebookille ilmoittamatta siitä mitään. Maanantaina Zoom ilmoitti lopettavansa käytännön.