Tähän asti lukuisat mainostenesto-ohjelmat ovat turvautuneet Chromen webRequest-rajapintaan estäen sivulla olevat mainokset jo ennen kuin ne ladataan. Google aikoo kuitenkin toteuttaa selaimessaan muutoksen, joka vaikeuttaa mainostenesto-ohjelmien toimintaa radikaalisti.

Vastaisuudessa mahdollisuus hyödyntää webRequest-rajapintaa varataan vain maksaville yritysasiakkaille, jotta nämä voivat kehittää lisäosia omaan sisäiseen käyttöönsä.

Muiden osalta tilanne on mutkikkaampi, 9to5google kirjoittaa. Mainostenesto-ohjelmat toimivat Chromessa jatkossakin, mutta ne joutuvat muuttamaan toimintatapaansa radikaalisti. Vastaisuudessa mainostenesto-ohjelmien kehittäjät joutuvat siirtymään esimerkiksi Adblock Plus -sovelluksesta tuttuun sääntöpohjaiseen estotapaan.

Ongelmana tässä mallissa on kuitenkin se, että toistaiseksi Chrome rajoittaa sääntöjen määrän 30 000:een, kun taas useat mainostenestolistat, kuten suosittu EasyList sisältää kaikkiaan 75 000 sääntöä. Google aikoo kasvattaa sallittujen sääntöjen määrää, mutta vasta kattavan testijakson jälkeen.

Päätös rajoittaa mainostenesto-ohjelmien toimintaa Chromessa on aiheuttanut kriittisen palautteen vyöryn. Monet toimijat, Google mukaan lukien ovat kuitenkin riippuvaisia mainosrahasta, joten toimintaa voidaan pitää taloudelliselta kannalta perusteltuna.

9to5google pitää todennäköisenä, että rajoituksiin siirryttiin vasta nyt siitä syystä, että Googlen piti ensin turvata Chromen johtava markkina-asema. Chrome on tällä hetkellä ylivoimaisesti käytetyin selain. Onko se sitä myös tulevaisuudessa jää nähtäväksi.