SHENZHEN

Huawein globaaleista mediasuhteista vastaavaa johtaja Joe Kelly kertoo Mikrobitin sisarjulkaisu Tiville, että hänen tietojensa mukaan Google ei antanut yhtiölle ennakkovaroitusta ennen kuin uutiset Android-yhteistyön perumisesta julkaistiin. Tivi haastatteli Kellyä tuoreeltaan Huawein pääkonttorilla Kiinan Shenzhenissä.

Yleisemmin Huawei on jo muutaman vuoden ajan valmistautunut mahdollisuuteen, että Google-yhteistyö tulisi loppumaan. Toistaiseksi Kelly ei halua kertoa, millaisia suunnitelmia yhtiö on tehnyt tilanteen varalle.

”Riippuen tilanteen kehityksestä, saatamme kertoa lisää suunnitelmistamme”, Kelly sanoo.

Se on kuitenkin tiedossa, että Huawei on jo pidempään kehittänyt omaa käyttöjärjestelmäänsä Androidin rinnalle. Kellyn mukaan Huawei on kuitenkin vakuuttanut olevansa sitoutunut Googlen Androidiin eikä tilanne ole muuttunut.

”Riippuen siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, meidän on ehkä harkittava asiaa uudelleen, mutta toistaiseksi on turhan aikaista tehdä johtopäätöksiä”.

Käytännössä omaan käyttöjärjestelmään siirtyminen olisi Huaweille erittäin vaikea tilanne, sillä ilman tärkeitä sovelluksia käyttäjiä on vaikea saada ostamaan uudella järjestelmällä varustettuja puhelimia.

Googlen mukaan sen päätös ei toistaiseksi vaikuta Huawein nykyisiin puhelinmalleihin. Myös Huawein alabrändin Honorin tulevalle tiistaille suunniteltu puhelinjulkistus on tapahtumassa suunnitellusti, Kelly sanoo.

Android-järjestelmän lisäksi Yhdysvaltain mustalle listalle joutuminen estää Huaweita ostamasta piirejä amerikkalaisilta valmistajilta kuten Intelitä, Qualcommilta ja Broadcommilta. Esimerkiksi ilman Intelin piirejä Huawein on vaikea valmistaa kannettavia tietokoneita.

Kellyn mukaan Huawei uskoo silti tulevaisuuteensa, vaikka Yhdysvaltain hallinnon päätös pysyisikin voimassa.

”Uskon, että me pärjäämme jatkossakin. Me olemme varautuneet”, Kelly sanoo menemättä yksityiskohtiin.

Kaiken kaikkiaan Kelly pitää tilannetta kohtuuttomana Huawein kannalta.

”Meillä on vain suhteellisen vähän asiakkaita Yhdysvalloissa, mutta meillä on paljon asiakkaita ympäri maailman. Nyt Yhdysvaltain hallinnon päätökset vaikuttavat kuluttajiin ympäri maailman, myös heidän alueensa ulkopuolella. Se ei ole kohtuullinen tilanne.”