Google kehottaa kehittämään kaikki uudet Android-sovellukset kotlin-ohjelmointikielellä. Vaikka kotlin nousee Android-kehittäjien ykköskielen asemaan, Google jatkaa tästä huolimatta sekä java- että c++-kielten tukemista.

Google perustelee kotlinin suosimista sillä, että kehittäjien tarvitsee kirjoittaa vähemmän koodia ja myös ohjelmistotestauksen tarve sekä ylläpidettävän koodin määrä ovat pienempiä.

Toisin kuin javassa, kotlinissa kehittäjien ei tarvitse toistaa tiettyjä koodin osioita. Googlen Android-käyttöliittymätiimiä vetävä Chet Haase vitsaili tällä viikolla yhtiön I/O-kehittäjäkonferenssissa Yhdysvalloissa, että kehittäjien näppäilytaidot saattavat jopa heiketä tämän takia.

Google nosti kotlinin jo vuonna 2017 virallisen ohjelmointikielen asemaan Android-ekosysteemissä. Tosin vielä tuolloin yhtiö puhui kielestä vaihtoehtona javan ja c++:n rinnalla.

Kotlin on tämän jälkeen vähitellen noussut suosituimmaksi ohjelmointikieleksi Android-kehityksessä. Yli puolet kehittäjistä käyttävät nykyisin kotlinia.

Kotlin kehitettiin alun perin vuonna 2011. Sen takana on tsekkiläinen JetBrains, jonka JetBrains-kehitysympäristöön perustuu myös Googlen oma Android Studio. Kotlinin kehittäjät suunnittelivat kielestään vaihtoehtoa Javalle.

”Jos asiaa ajattelee, javaa ei olisi koskaan pitänyt kehittää”, Jetbrainsin Andrei Breslav täräytti vuonna 2011.

IDG News Service - Tivi