Internetyhtiö Google julkaisi tällä viikolla ensimmäiset raporttinsa, jotka kertovat miten ihmisten liikkuminen on muuttunut koronavirukseen liittyvien rajoitusten myötä.

Pohjoismaiden välillä on selviä eroja, ilmenee maaraportteja vertaamalla.

Toisin kuin monet muut maat, Ruotsi ei ole toistaiseksi sulkenut rajojaan, ravintoloita, peruskouluja, päiväkoteja tai uimahalleja koronakriisin vuoksi – ja se näkyy Googlen datassa.

Ruotsissa vapaa-ajanviettopaikoissa liikkuminen on vähentynyt raportin mukaan 24 prosentilla. Norjassa ja Suomessa vapaa-ajanviettopaikoissa liikkuminen on vähentynyt raportin mukaan yli 50 prosentilla. Tanskassa muutos on 37 prosenttia. Vapaa-ajanviettopaikoilla tarkoitetaan ravintoloita, kahviloita, kauppakeskuksia, museoita, kirjastoja, elokuvateattereita ja niiden kaltaisia paikkoja.

Norjassa muutokset ovat suurempia kuin muissa Pohjoismaissa, vaikka keinot ovat pitkälti samanlaisia kuin Suomessa. Norjassa työpaikat ovat hiljenneet, kaupassa käydään vähemmän ja kotiin linnoittaudutaan tiiviimmin kuin naapurimaissa. Norjalaiset ovat eristäytyneet niin antaumuksella, että jopa ulkoilualueilla liikkuminen on vähentynyt. Muissa Pohjoismaissa ulkoilualueilla liikkuminen on yleistynyt selvästi, Suomessa eniten.

Voit katsoa tästä taulukosta tarkemmin, millaisia muutoksia ruotsalaisten, norjalaisten, tanskalaisten ja ruotsalaisten liikkumisessa on tapahtunut koronakriisin alkamisen jälkeen:

Liikkumisesta kertova data on kerätty Googlen palveluiden käyttäjiltä, jotka ovat ottaneet Google-sijaintihistorian käyttöön. Raportti on päivätty maaliskuun 29. päivälle, jolloin poikkeusoloja oli jatkunut parin viikon ajan. Uutta tilannetta on verrattu viiden viikon mediaaniin, joka on laskettu 3.1.2020–6.2.2020.