Omalla nimellä tehty haku voi nostaa esiin mielenkiintoisia tuloksia. Joukossa voi olla henkilön someprofiileja, vanha lehtijuttu tai ehkä henkilön edustaman urheiluseuran pelaajalista.

Ihmisten tilanteet voivat kuitenkin vaihdella ja takavuosien tyhmä ja otsikoihin päätynyt tempaus seuraa henkilön omalla nimellä tehtyä hakua hamaan tappiin saakka. Nyt kuitenkin nimellä tehtyihin hakuihin on määrätty apulaistietosuojavaltuutetun johdolla muutoksia.

Apulaistietosuojavaltuutettu on määrännyt Googlea poistamaan yhteensä neljä hakutuloslinkkiä, jotka ovat nousseet esiin neljän eri henkilön nimellä tehdyn haun yhteydessä. Asiasta kannelleet henkilöt ovat aikaisemmin pyytäneet hakutuloksia poistettavaksi, mutta Google on kieltäytynyt tekemään toivottuja muutoksia.

Yhteensä kaksi Googlen hakutulosta määrättiin poistettavaksi tapauksessa, jossa henkilö oli tuomittu rikoksesta. Ensimmäisessä tapauksessa henkilön nimellä tehty haku toi esiin henkilötunnuksen, kun taas toisen henkilön nimellä löytyi alastonkuva.

Kolmannessa tapauksessa poistoa pyysi henkilö, jonka nimellä tehdyt hakutulokset käsittelivät hänestä tehtyä rikossyytettä. Henkilö oli myöhemmin vapautunut syytteistä.

Neljännessä tapauksessa henkilö oli työskennellyt tiedottajana, ja hän halusi poistaa omista hakutuloksistaan lausuntoja, joita hän oli antanut entisen työnantajansa edustajana. Tässä tapauksessa apulaistietosuojavaltuutettu katsoi, että hakutulokset aiheuttivat haittaa henkilön maineelle sekä yksityiselämälle.

Kaikkiaan apulaistietosuojavaltuutettu sai yhdeksän hakemusta, joista viidessä ei annettu määräystä poistaa hakutuloslinkkejä.

”EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukaan rekisteröidyllä on tietyissä tilanteissa oikeus saada henkilötietonsa poistetuiksi. Hakutuloslinkkien poistamista arvioitaessa tarkastellaan muun muassa sitä, onko tieto arkaluontoista tai onko henkilöllä julkinen asema”, tietosuojavaltuutetun toimisto kirjoittaa tiedotteessaan.

Päätöksiin voi hakea muutosta hallinto-oikeuden kautta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa on päätetty hakutulosten poistamisesta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen soveltamisen aikana. Päätökset vastaavat tietosuojavaltuutetun aikaisempaa henkilötietolain aikaista linjaa.