Googlen tietoturva-asiantuntijoiden ryhmä Project Zero on löytänyt peräti 14 uutta haavoittuvuutta Applen järjestelmistä. Asiasta uutisoivan ZDNetin mukaan aukot on kuitenkin korjattu.

Haavoittuvuudet löytyivät Applen kuvatiedostoja käsittelevästä ohjelmakomponentti Image I/O:sta. Tätä ohjelmaa käyttävät Applen kaikki käyttöjärjestelmät (iOS, macOS, tvOS ja watchOS) sekä useimmat sovellukset näissä järjestelmissä.

Tietoturva-aukoista kuusi liittyi siihen, miten ohjelmakoodi käsittelee viallisiksi havaittuja tiedostoja ja kahdeksan Image I/O:n sisältämään kolmannen osapuolen OpenEXR-laajennukseen.

ZDNetin mukaan Google ei tutkinut tarkemmin, voisiko näitä haavoittuvuuksia käyttää käytännössä laitteiden kaappaamiseen. Tietoturvatutkija Samuel Gross kommentoi kuitenkin Project Zeron puolesta pitävänsä tällaista skenaariota todennäköisenä, kunhan hyökkääjät ”ovat valmiita näkemään riittävästi vaivaa”.

Aukot olivat myös tavallista vakavampia sikäli, että niiden aktivoimiseksi käyttäjän ei olisi tarvinnut tehdä mitään virhettä tai klikata mihinkään. Hyökkääjälle olisi riittänyt saastutetun kuvatiedoston lähettäminen uhrin puhelimeen tai tietokoneeseen esimerkiksi pikaviestiohjelman kautta.

Kaikeksi onneksi Grossin arviot aukkojen hyödyntämisestä jäävät teoreettisiksi, sillä Apple ja OpenEXR ovat korjanneet ongelmat.

Gross muistuttaa kuitenkin, että Project Zeron tutkimukset ovat ”vasta alkua” ja ”jääneet kaikella todennäköisyydellä vaillinaisiksi”. Hieman suorasanaisemmalle kielelle tulkittuna tämä tarkoittaa, että Image I/O:sta tulee löytymään lisää vastaavia aukkoja.

Kilpailevana yhtiönä Google ei nimittäin tietenkään päässyt käsiksi Applen lähdekoodiin, mikä teki ohjelman ominaisuuksien ja vikojen tutkimuksesta vaikeampaa.

Niinpä Gross patistaakin Applea tutkimaan asiaa itse. ZDNetin mukaan Google ja Firefox-selainta kehittävä Mozilla ovat hoitaneet mediankäsittelykomponenttiensa tietoturvan Applea huolellisemmin.