Google kertoi viime viikolla yhdistävänsä voimiaan Samsungin kanssa niin, että Googlen Wear OS ja Samsungin Tizen yhdistyvät uudeksi älykellokäyttöjärjestelmäksi, nimeltään yksinkertaisesti Wear. The Vergen kirjoittaja Chaim Gartenbergin mukaan tämä yhteistyökuvio näyttää hyvin paljon siltä, että Google luovutti.

Ensin vuonna 2014 tuli Android Wear, sitten vuonna 2018 nimeksi muuttui Wear OS. Kumpikaan ei oikein ollut menestys. Google ei saanut käyttöjärjestelmäänsä kunnolla iskuun, eikä sitä käyttäviä erityisen hyviä kellojakaan ole näkynyt.

Siinä missä Googlen Nexus- ja Pixel-puhelimet ovat tavallaan olleet Googlen malleja Android-valmistajille siitä, miten yhtiö omaa alustaansa mielellään näkee käytettävän, ei vastaavaa ole kellopuolella ollut. Pixel-kelloa tiettävästi kyllä kehitettiin, mutta vuonna 2019 raportoitiin, että projekti on haudattu.

Google ei halunnut omaa brändäystään vuonna 2017 esiteltyihin LG:n Android Wear -kelloihin, Samsung siirtyi yhden Android Wear -kellon jälkeen käyttämään omaa Tizeniään ja OnePlus ei halunnut Wear OS:ää hiljattain julkaisemaansa älykelloon. Tukea ja kunnon yritystä ei siis ole oikein ollut kummastakaan suunnasta, ei laitevalmistajilta eikä Googlelta.

Ongelmaa alleviivaa myös rautapuolen huono tuki. Qualcomm esitteli käytännössä neljän vuoden tyhjäkäynnin jälkeen 2020 uuden Wear OS:lle tarkoitetun järjestelmäpiirin, mutta sitä käyttäviä kellomalleja ilmestyi vuoden aikana tasan yksi. Monet valmistajat ovat valinneet kelloihinsa vanhemman piirin, jonka perusmalli on nykyisellään jo viisi vuotta vanha.

Vergen mukaan homma ei voi Googlella olla rahastakaan kiinni. Nettijättiläisellä on käytettävissään käytännössä rajattomat resurssit, ja puettavien älylaitteiden teknologiaa sekä osaamista on ostettukin isolla rahalla. Vuonna 2019 yhtiö Fossililta teknologiaa ja osaamista 40 miljoonalla dollarilla. Myöhemmin samana vuonna Google osti koko Fitbitin itselleen reilulla kahdella miljardilla dollarilla.

Googlen Androidia käyttäviä älypuhelimia on myyty miljardeja, eli osaamisestakaan ei pitäisi olla kiinni, mutta Googlen älykellot eivät silti ole menestyneet tai isommin kehuja saaneet.

Vergen Gartenbergin mukaan viimeisin liike näyttääkin kovasti siltä, että Google heitti pyyhkeen kehään ryhtyessään yhteistyöhön Samsungin kanssa. Nähtäväksi jää, miten Wearin kanssa käy, mutta ainakin tässä vaiheessa Samsung näyttää voittajalta oman Tizeninsä kanssa, Gartenberg arvelee.