Googlen oma Allo-pikaviestinsovellus ei ole kerännyt valtaisaa suosiota – ainakaan vielä. Kenties siihen juuri lisätty ominaisuus saa massat kuitenkin lopulta liikkeelle. Allon avulla voi nimittäin kuka tahansa nopeasti tehdä itsestään kasan emoji-kuvia.

Nopeasti toimivan ominaisuuden takana on Googlen blogin mukaan yllättävän monimutkainen koneisto. Emojien perusulkoasun on luonut kasa ihmistaiteilijoita, mutta kunkin käyttäjän kasvojen persoonallisuuden istuttaminen niihin hoituu ihmisaivojen työskentelyä jäljittelevän neuroverkon avulla. Neuroverkko puolestaan koulutettiin yhdistelemään ominaisuuksia, esimerkiksi hiustyylejä, kyselemällä aluksi ihmisiltä minkälainen piirros vastaa parhaiten kutakin hiusmallia.

Google valitsi selkeästi piirrosmaiset kuvat täydelliseen realismiin pyrkivien avatarien sijasta. Syynä on ”uncanny valley” -nimellä tunnettu ilmiö, jolle ei ole vielä vakiintunutta suomenkielistä käännöstä. Sillä kuvataan pientä, mutta merkittävää eroa aidon ja koneellisesti luodun ihmisen välillä. Vaikka erot ovat minimaalisen pieniä, huomaa ihminen ne välittömästi, ja seurauksena on jossain määrin epämiellyttävä olo. Tällaista saattoi kokea esimerkiksi viimeisimmän Star Wars -elokuvan kohtauksessa, jossa alunperin Peter Cushingin esittämä amiraali Moff Tarkin herätettiin kuolleista cgi-tekniikan avulla.

Ominaisuuden pitäisi olla käytössä jo nyt Allon Android-versiossa, iOS-päivitys on Googlen mukaan luvassa myöhemmin.