Yhdysvaltain hallitus valmistelee oikeudenkäyntiä, josta voi muodostua Googlelle yhtiön historian suurin haaste. Oikeusjutun valmistelu on loppusuoralla ja odotettavissa on, että se viedään tuomioistuimeen lähiviikkojen aikana, kirjoittaa Fortune.

Peräti 14 kuukautta kestäneen valmistelun jälkeen maan oikeusministeriö on saamassa valmiiksi tutkintansa siitä, suosiiko Google omia tuotteita ja palveluitaan hakutuloksissaan. Toinen merkittävä syytös koskee Googlen määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä muun muassa Android-puhelimissa, joissa Googlen omia sovelluksia käytetään oletussovelluksina. Vuonna 2018 Google myös maksoi Applelle 9 miljardia dollaria paikasta Safari-selaimen oletushakukoneena.

Google on joutunut kritiikin kohteeksi, koska internetin joka kolkkaan ylettyvän suuryhtiön kanssa on lähes mahdotonta kilpailla. Yhdysvalloissa Googlella on peräti 90 prosentin markkinaosuus verkkohauissa ja sen vuotuinen liikevaihto on 100 miljardia dollaria. Monen yrityksen menestyshaaveet riippuvat täysin siitä, miten ne pärjäävät Googlen kontrolloimissa verkkohauissa.

Yhtiön johdolla on ollut kova työmaa vakuuttaa viranomaiset siitä, ettei Googlella ole määräävää markkina-asemaa. Hiljattain kongressin puhuttelussa yhtiön johtoon kuuluva Don Harrison käytti perusteluna muun muassa sitä, että tuotehauissa Amazonilla on suurempi markkinaosuus.

Eurooppalaiset kilpailuviranomaiset ovat sakottaneet Googlea miljardien arvosta ja rajoittaneet hakukoneen asemaa Android-puhelinten automaattisena oletushakukoneena.

Yhtiön kotimaassa Google on kuitenkin päässyt toistaiseksi vähällä. Mikäli monopoliasemasta päädytään todella vääntämään oikeudessa, olisi kyseessä Yhdysvaltain merkittävin monopoliasemaan keskittyvä oikeudenkäynti sitten Microsoftin 1990-luvun lopussa läpikäymän oikeuskäsittelyn, jonka keskiössä oli Internet Explorerin määräävä asema Windows-tietokoneiden oletusselaimena.

Presidentti Donald Trump on ollut yksi Googlen äänekkäimmistä kriitikoista. Hänen mukaansa yhtiö rajoittaa toiminnallaan poliittisesti konservatiivisia näkemyksiä.