Stadia-palvelun avulla käyttäjät voivat tulevaisuudessa pelata konsolitason pelejä niin älypuhelimella, televisiolla kuin tietokoneellakin. Pelaajien ei tarvitse enää välttämättä hankkia kalliita laitteita, kun kovaa laskentatehoa vaativat tehtävät suoritetaan Googlen päässä.

Google Stadia julkaistaan 14. marraskuuta Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa yhteensä 14 eri maassa, joiden joukossa on ilahduttavasti myös Suomi, kertoo The Verge.

Aiemmissa huhuissa Stadiaa on ennakoitu ”pelien Netflixiksi”, jonka laajaan pelikirjastoon pääsee käsiksi kuukausimaksulla. Nyt Googlen julkistus kuitenkin paljastaa, ettei kyseessä olekaan ensisijaisesti tilauspalvelu: jokaisesta pelistä joutuu maksamaan erikseen ja niitä on tarkoitus nimenomaan ostaa, ei vuokrata. Lisäksi kukkaroa keventää kuukausittainen tilausmaksu. Ainoastaan Destiny 2 -peli tulee saataville ilmaiseksi.

Alustavaan pelikirjastoon on koottu toistaiseksi 31 peliä 21 eri julkaisijailta. Google on kuitenkin luvannut listan karttuvan ensi viikolla E3-pelitapahtumassa sekä lähempänä marraskuussa tapahtuvaa varsinaista julkaisua. Stadian katalogin pelibrändeistä tunnetuimpia lienevät Borderlands, Wolfenstein, Doom, Darksiders ja Ghost Recon.

Kympin kuussa maksava Stadia Pro -tilaus tarjoaa 4k-laatua 60 kuvan sekuntinopeudella sekä 5.1-ääntä, olettaen että netin yhteysnopeus on vähintään 35 megabittiä sekunnissa. Vuonna 2020 tulossa on 1080p-tarkkuudella ja stereoäänellä toimiva Stadia Base -ilmaistilaus.

Founder’s Edition aloituspaketin ennakkotilaus maksaa Suomessa 129 euroa. Siihen kuuluvat televisiopelaamisen vaatimat Stadia-ohjain ja Chromecast Ultra -mediatoistin sekä kolmen kuukauden Stadia Pro -tilaus. Normaalisti kuukausitilauksen hinta on 9,99 euroa.

Kännyköissä Stadia toimii alkuun vain Googlen omissa Pixel 3 -puhelimissa. Muille luureille ja alustoille palvelu tuodaan ”myöhemmin”. Tietokoneella Stadiaa voi käyttää Chrome-selaimen kautta.