”Aloitin työt, kun kenelläkään ei ollut nettiä, ja nyt ollaan siinä, että omassa arjessa kaikilla on netti”, Matt Brittin sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Google täytti tänä vuonna 21 vuotta. Brittin toteaa, että maailma on saavuttanut jännittävän virstanpylvään.

”Olemme saavuttaneet sen hetken, jota internetin isä Tim Berners-Lee kutsui 50/50 -hetkeksi. Puolet planeetasta on nyt internetissä ensi kertaa.”

30 vuodessa on siis tapahtunut merkittävä muutos.

”Me otamme itsestäänselvyytenä, että kaikki tieto löytyy silmänräpäyksessä. Kannamme nettiä taskussamme.”

Nykytilanne korostaa myös sääntelyn tärkeyttä. Brittin sanookin, että nyt on hyvä hetki miettiä viisasta sääntelyä myös siksi, että uusi EU-komissio aloittaa työnsä.

”Gdpr on ollut hyvä asia, ja lisäksi tekijänoikeudet ovat tärkeä asia. Hyvä sääntely antaa tilaa innovaatioille, mutta samaan aikaan tarjoaa turvaa tärkeissä asioissa. Tässä tulisi löytää balanssi”, Brittin listaa asioita, joita hänen mielestään EU:n tulisi pohtia.

Brittinin mukaan Gdpr ei ole pakottanut Googlea mihinkään, mitä yhtiö ei olisi jo aiemmin tehnyt. Hän haluaa pohtia, miten saavutetaan se toinen puoli planeetasta, joka ei ole vielä nettiajassa. Samaan aikaan on tärkeää miettiä, miten käyttöturvallisuus taataan. Se, että netti toimii kaikille oikealla tavalla myös tulevaisuudessa, ei ole helppo tehtävä. Kaikkia lakeja ja sosiaalisia normeja ei vielä ole valmiina.

”Miten suojelemme itseämme tässä uudessa teknologisessa maailmassa? Annanko lasteni käyttää sitä, ja jos, niin kuinka paljon? Mitkä ovat sosiaaliset normit ja etiketti? Mitä sisältöä netissä saa olla ja mitä pitää säädellä ja mitä ei?”, Brittin listaa, ja toteaa että keskustelu on hyvin tärkeää.

Hän peräänkuuluttaa lainsäätäjien ja teknologia-ammattilaisten yhteistyötä hyvän sääntelyn varmistamiseksi.

Data on uusi öljy?

Googlen periaatteisiin kuuluvat Brittinin mukaan turvallisuuden ja yksityisyyden varmistaminen, avoimen ja edullisen verkon tarjoaminen sekä hyvän teknologian rakentaminen ja negatiivisten vaikutusten minimointi.

”Data on ollut otsikoissa niin, että data on uusi öljy. Mutta data ei ole kuin öljy, on olemassa yksityistä dataa, ja dataa, joka on jalanjälki netissä liikkumisesta.”

Periaatteeseen avoimen ja edullisen internetin suhteen linkittyvät vahvasti mainostulot.

”Hakuhistorian perusteella kohdennettu mainonta ei sisällä yksityisiä tietoja, näiden asioiden ei tarvitse olla vastakkaisia”, Brittin toteaa tähän ja kertoo, että Google pyrkii myös vähentämään tarvitsemansa datan määrää tekoälyn avulla.

”Tekoäly kuulostaa ehkä vielä sci-filtä, mutta kysymys on oikeastaan siitä, miten tätä teknologiaa käytetään. Se ei korvaa ihmistä vaan on avuksi. Koneoppiminen kerää nyt vauhtia ja on jo parantanut merkittävästi palveluiden laatua”, Brittin sanoo ja toteaa samalla, että tekoälyyn liittyvää sääntelyä pitäisi pohtia hyvissä ajoin.

Yhtiö avasi aiemmin tänä vuonna myös uuden Safety Engineering Center -keskuksen Saksaan, jossa vuoden loppuun mennessä 1 000 insinööriä työskentelee yksityisyys- ja turvallisuusasioiden parissa.

”On helppo sanoa, että netti on villi länsi, mutta se on tietysti potaskaa. Sitä säädellään joka maassa, jossa on netti. On myös helppo sanoa, että suuret teknologiayritykset ovat sääntelyä vastaan, mutta sekin on hölynpölyä, me olemme hyvin myönteisiä tässä.”

Brittin toteaa kuitenkin, että regulaation tulee perustua turvallisuuden takaamiseen lisäksi siihen, että ymmärretään kyseessä olevaa teknologiaa. Silloin ei menetetä innovaatiomahdollisuuksia.

”Euroopalla on mahdollisuus näyttää tässä tietä”, hän toivoo.

Googlen EU:lta saamiin sakkoihin Brittin toteaa, ettei yhtiö ole aina samaa mieltä EU:n kanssa, mutta toimii luonnollisesti, kuten vaaditaan.

”Toivon, että EU näkee, että yritämme olla kunnon kansalaisia. Uskon vahvasti, että rakennamme tuotteita, jotka lisäävät kilpailua ja kuluttajien valinnanvaraa, mutta lainsäätäjillä voi olla tästä eri näkemys.”

Suomessakin syyskuussa alkaneet digitaitojen parantamiseen tarkoitetut Digital Garage -koulutukset ovat tähän mennessä keränneet 5 200 osallistujaa. Ohjelma jatkuu kymmenellä eri paikkakunnalla. Lisäksi Google aloittaa SAK:n kanssa omat koulutukset.

”Aina Googlesta ei lueta hyviä uutisia EU:ssa, mutta tästä olemme ylpeitä.”