Google tietää, että olen 25-34-vuotias mies.

Voit tarkistaa Googlen mainostenhallintasivuilta, miten Google on sinut profiloinut. Ikähaarukan ja sukupuolen lisäksi Google tietää esimerkiksi, missä asun ja mistä olen kiinnostunut.

Yksi asia, mitä et ehkä tiennyt, on se, että Google tallentaa myös puhettasi. Se tallentaa muun muassa vahingossa syntyneitä taskunauhoituksia, äänihakuja sekä navigaattorille annettuja ohjeita. Voit kuunnella Googlen itsestäsi nauhoittamat pätkät Puhe ja ääni -sivulta. Google sanoo tallentavansa tiedot voidakseen kohdistaa mainoksia entistä paremmin.

Googlen datankeruu nousee otsikoihin aika ajoin, ja niinpä myös Iltalehti nosti asian taas viime viikolla esiin.

Äänitiedot on myös mahdollista poistaa samaiselta Puhe ja ääni -sivulta. Mikrobitti opastaa tallenteiden poistamisessa kohta kohdalta.

Googlen Location History -verkkosivusto taas näyttää minuutin tarkkuudella, missä olet viettänyt kunakin päivänä aikaa. Mikrobitti antaa ohjeet, kuinka salaat Googlelta sijaintisi ja hakuhistoriasi.

Lue myös:

Kaikki perustuu itse antamiisi sekä Googlen sinusta keräämiin tietoihin. Google ei pidä keräämästään datasta suurta ääntä, mutta toisaalta se ei myöskään piilottele sitä, kertoo Wired-lehti.

Jos et halua, että Google jatkossa nauhoittaa ääntäsi, laita puhe- ja äänitoiminta pois päältä Toimintojen hallinta -sivulta. Sieltä voit myös säätää muita tietoja, joita haluat Googlen keräävän. Niihin kuuluvat muun muassa Youtuben haku- ja katseluhistoria, sijantohistoria sekä selaus- ja hakuhistoria.

Sitä, poistuvatko tiedot palvelimilta oikeasti, ei todellisuudessa voi kuitenkaan tietää. Google itse sanoo ohjesivuillaan, että kohteen poistaessa se poistetaan Google-tilisi yhteydestä. Teksti jatkuu kuitenkin maininnalla, jonka mukaan Google voi säilyttää tietoja tilistäsi roskasisällön ja väärinkäytösten estämiseksi sekä palvelujensa kehittämiseksi.

Googlen tietoja tarkasteltaessa kannattaa muistaa, että se ei suinkaan ole ainoa palvelu, joka kerää sinusta tietoa. Google toimii kuitenkin muihin verrattuna siinä mielessä reilusti, että voit itse käydä tarkistamassa kaiken sinusta kerätyn tiedon milloin vain, Iltalehti kirjoittaa.