Kanadalaisen Länsi-Ontarion yliopiston apulaisprofessori ja tekoälytutkija Luke Stark on kieltäytynyt ottamasta vastaan Googlen myöntämää 60 000 Yhdysvaltain dollarin tutkimusapurahaa, kirjoittaa CNN Business. Kyseessä on Googlen mukaan ensimmäinen kerta yhtiön historiassa, kun apurahan hakija on kieltäytynyt ottamasta myönnettyä rahoitusta vastaan.

Tekoälyn sosiaalisia ja eettisiä vaikutuksia tutkiva Stark haki rahoitusta viime marraskuussa, jolloin hän vielä ihaili Googlen eettisen tekoälyn kehittäjätiimiä. Pian tämän jälkeen julkisuuteen tuli kuitenkin tieto tutkija Timnit Gebrun potkuista.

Gebru oli taistellut yhtiön sisällä jo pitkään tummaihoisten ja naisten asemasta pitkälti valkoihoisten miesten datalla treenatuissa tekoälyalgoritmeissa. Potkujen lopullisena syynä oli Gebrun lähettämä sähköposti, jossa tämä kritisoi yhtiötä diversiteetin puutteesta. Hän myös kieltäytyi noudattamasta esimiehensä käskyä vetää takaisin julkaisu, jossa kuvattiin Googlenkin hakukoneessaan käyttämien kielimallien käytön ongelmia.

Kun Google sitten 10. maaliskuuta onnitteli Starkia muhkeasta 60 000 dollarin rahoituksesta, tiesi tämä saman tien, ettei voisi ottaa rahoja vastaan omien periaatteidensa vuoksi. Gebrun ja tämän niin ikään potkut saaneen työpari Margaret Mitchellin moraalinen tukeminen oli nuorelle professorille tärkeämpää kuin raha.

Google on myöntänyt tutkijoille apurahoja viimeisen 15 vuoden aikana yli 6500 tutkimukseen. Kertaakaan aiemmin kukaan ei ole kieltäytynyt tarjouksesta. Starkin poikkeuksellisen vastauksen myötä myös muutama muu on kertonut, ettei jatkossa aio hyväksyä rahoitusta Googlelta.

Stark ei kuitenkaan kieltäytynyt rahoituksesta miettimättä ensin, vaan keskusteli asiasta kollegoidensa kanssa yliopistolla. Päätökseen vaikutti myös se, että Länsi-Ontarion yliopiston rahoitus on kunnossa, eikä lisäavustukselle ollut pakottavaa tarvetta. Stark kertoo tiedostavansa olevansa etuoikeutetussa asemassa moneen muuhun tutkijaan nähden.

”Ylimääräinen raha olisi hieno juttu, mutta tunsin, etten vain voinut ottaa sitä vastaan”, Stark kommentoi.