Koronakriisin vuoksi tämän vuoden pääsykokeet järjestetään Suomessa etänä, jotta virus ei pääsisi leviämään kokelaiden matkustaessa koepaikkakunnille ja kokoontuessa suurin joukoin samoihin tiloihin. Kokeet eivät aina onnistu teknisesti ihan niin kuin pitäisi.

Teknisten riskien lisäksi etäpääsykokeissa on arveluttanut vilpin mahdollisuus. Tämäkään huoli ei tainnut olla turha. Tiistaina pyrittiin lääketieteelliseen koulutukseen, ja tämän jälkeen alkoi some-palveluissa keskustelu kokeessa huijaamisesta.

Pääsykoekysymyksissä esillä olevat asiat piikittivät kokeen aikana rajusti Google-hauissa. Ei liene ole oletettavissa, että suomalaisten kiinnostus esimerkiksi koppisiemenisiä ja niveljalkaisia tai muutamia kokeissa esiintyneitä lyhenteitä kohtaan heräsi yhtäkkiä ja yllättäen juuri pääsykokeiden aikaan? Siksi on todennäköistä, että kokeeseen osallistuneet ryhtyivät etsimään apua googlaamalla, vaikka olivat sitoutuneet olemaan käyttämättä ulkopuolisia tietolähteitä.

Muutaman vuoden kuluttua saamme siis varoa valelääkereiden lisäksi vilppilääkäreitä. Tiistain kokeella pyrittiin opiskelemaan lääketiedettä, hammaslääketiedettä ja eläinlääketiedettä.

Helsingin Sanomat on kysynyt asiasta lääketieteellisten tiedekuntien yhteisvalinnan puheenjohtajalta Jukka Pelkoselta. Tämän mielestä Googlen käyttö täyttää vilpin tunnusmerkit.

Jos käry käy, valintasuoritus voidaan hylätä ja opiskeluoikeus peruuttaa jo opiskelupaikan vastaanottaneiltakin. Mutta kuinka todennäköistä vilpistä kiinni jääminen sitten on?

”Ensin tehdään listaus ihmisistä, jotka tulisivat valituksi, ja arvioidaan tilannetta siinä vaiheessa. Se, että tässä vaiheessa lähdettäisiin 7400 hakijan jäljitystä tekemään, ei varmasti ole mahdollista”, Pelkonen sanoo HS:lle.

Hän ei kuitenkaan usko, että vilpin avulla olisi pääsykokeessa pitkälle pötkitty: koe oli laadittu laajaksi, jotta yksittäisten googletettujen kysymysten painoarvo on pieni. Mutta kun hakijoita on tuhansia ja aloituspaikkoja on paljon vähemmän, pienetkin erot tuloksissa voivat osoittautua nuoren tulevaisuuden kannalta ratkaiseviksi.

”Kokeessa menestyminen vaatii asioiden todellista hallintaa”, Jukka Pelkonen kuitenkin vakuuttaa.