Android-versiot ovat saaneet numeron kaveriksi tähän mennessä aina jonkin jälkiruoan nimen. Viimeisin on Android 9 Pie (piirakka) ja sitä ennen on ollut muun muassa Android 8 Oreo. Ensimmäinen jälkiruoaksi nimetty Android-versio oli 1.5 Cupcake.

Nyt kuitenkin jälkiruoat ovat historiaa ja tuleva Android Q -käyttöjärjestelmäversio nimetään Android 10:ksi.

Nimeämiskäytäntöä muutetaan yksinkertaisesta syystä: numerot ovat universaalimpia. Joissain maissa Androidin versionimiä ei ymmärretä ja ne voi olla vaikea lausua. Numerot ovat yksinkertaisempia – ja niitä käytetään nimeämisessä paljon teknologia-alalla.

”Olemme kuunnelleet palautetta vuosien varrella eivätkä nimet olleet aina ymmärrettäviä maailmanlaajuisessa yhteisössämme”, Android-johtaja Sameer Samat kertoo Googlen blogissa.

Android Q:n nimeäminen jälkiruoaksi ei olisi ollut mahdottomuus. ”Vaikka on olemassa monia q-kirjaimella alkavia jälkiruokia, mielestämme kymppiversion ja 2,5 miljardin aktiivisen käyttäjän kohdalla on aika tehdä muutos”, Samat totesi.

Androidin uudistetut logot.

Värit ja logo uusiksi

Nyt kerrotut muutokset eivät rajoitu vain nimeen. Google esitteli myös uudistetut logot. Vuonna 2014 Google päivitti viimeksi Android-logoaan rajummin. Nyt logon vihreää väriä on muutettu ja on itse logo muutenkin muuttunut.

Android-tekstin fontti on myös hieman muuttunut ja sen väri on nyt musta – ei vihreä niin kuin ennen. Androidin väripaletti on myös uudistunut.