Kesällä 2016 Google esitteli selaimeensa hienon ominaisuuden, incognito-tilan. Yhtiö lupasi, että ominaisuutta käyttävien nettikäytöstä ei seurata, ei tallenneta mihinkään, eikä varsinkaan jätetä merkintöjä selainhistoriaan.

Reuters kertoo, että Google on ehkä sittenkin toiminut lupaustensa vastaisesti.

Yhtiötä vastaan nostettiin joukkokanne, jossa sitä syytetään miljoonien käyttäjien yksityisyyden rikkomisesta. Googlen väitetään seuranneen incognito-tilan käyttäjiä jatkuvasti, vaikka se on juurikin muuta luvannut.

Google puolustautuu sanomalla, että kun uusi incognito-ikkuna avataan, selain selväsanaisesti kertoo, että sivustot saattavat voida kerätä tietoa käyttäjän tekemisistä.

Syytteen kanta kuitenkin on, että Google on tietoisesti johtanut ihmisiä harhaan lupaamalla yksityisyyttä, jota ei käytännössä kuitenkaan ole.

Zdnet sanoo, että Googlen väitetään keräävän incognito-tilassa olevista käyttäjistä dataa muun muassa Google Analyticsin, Ad Managerin, Googlen omien sovellusten ja sisäänkirjautumista nopeuttavan Google Sign-In -toiminnon kautta.

Kanteen mukaan yli 70 prosenttia sivustoista käyttää jotain näistä Googlen palveluista, joten incognito-tila ei äkkiä olekaan niin incognito. Yksityisyyden sijasta käyttäjästä kerätään runsaasti tietoa kuten millä nettisivuilla hän käy ja mitä hän siellä katsoo, sekä käytetyn laitteiston tietoja.

Joukkokanne vaatii Googlelta 5000 dollarin korvauksia per käyttäjä, ja koska käyttäjiä on miljoonia, lopullinen korvausvaade on vähintään 5 miljardia dollaria.