Painetun sanan suosion hiipuminen on saanut lehdet suuntaamaan toivonsa digipuolelle. Verkkouutisilla voi tehdä rahaa kahdella tavalla: keräämällä tilausmaksuja niiden lukijoilta tai myymällä uutisten oheen mainoksia.

Jälkimmäinen on ollut varmin tapa pitkään, mutta virta on ollut ehtymään päin. Tai ainakin se on alkanut viedä väärään suuntaan, sillä Google ja Facebook rohmuavat leijonanosan digimainontaan käytettävistä rahoista.

Australiassa havahduttiin puolustamaan omaa lehdistöä. Hallitus esitteli suunnitelmansa, joilla Facebook, Google ja muut vastaavat teknologiajätit joutuisivat antamaan perinteiselle medialle rahaa. Kyse olisi tuloista, jotka jättifirmat keräävät mediatalojen tuottamilla sisällöillä.

Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaan, sanotaan. ZDnet kirjoittaa, että Google on blogissaan todistellut, ettei sillä ole syytä antaa pois killinkiäkään – se näkee itsensä median auttajana jo nyt.

”Ohjaamme hakukoneellamme uutissivustoille aivan ilmaiseksi kävijöitä. Näin autamme niitä tekemään rahaa mainosnäytöillä tai tekemällä kävijöistä maksavia asiakkaita”, Google selittää.

Samalla se vakuuttaa, ettei tee tiliä uutismedian sisällöillä: ”Uutisia koskevat haut ovat vain pieni osa hakujen kokonaismäärästä. News.google.comissa ei ole mainoksia, ei myöskään hakutulosten uutisosiossa.”