Google myöntää, että päivitys tehtiin kesällä joihinkin Google Assistant -digiapurilla varustettuihin laitteisiin. Päivityksen myötä esimerkiksi älykaiuttimet laitettiin aktivoitumaan myös muiden äänien kuin käyttäjän erillisen herätyskäskyn perusteella, kirjoittaa Mashable.

Google kertoo Protocolille, että käyttäjien tietämättä tehty muutos oli vahinko, joka korjattiin nopeasti.

Google Assistant -päivityksen huomasi eräs Reddit-käyttäjä, jonka älykaiutin aktivoitui palohälyttimen äänestä. Tämän jälkeen puhelimeen tuli ilmoitus, että Google oli kuullut palohälyttimen menneen päälle.

Protocolin mukaan päivityksessä lienee kyse Googlen ja turvayhtiö ADT:n solmimasta sopimuksesta. Esimerkiksi Google Nest -kaiuttimet osaavat kuunnella ”kriittisiä ääniä” kuten lasin rikkoutumista ja hälytyksiä.

”Tuore päivitys mahdollisti hälytykset joissakin älykaiuttimissa, joissa ei ollut [Nest Aware] tilausta. Olemme sittemmin poistaneet päivityksen”, Googlen edustaja toteaa.

Tapaus kuulostaa siltä, että kyseessä oli yksittäinen vahinko. Samalla se on kuitenkin myös pelottava muistutus siitä, miten Google kykenee päivittämään lukemattomien ihmisten koteja kuuntelevia laitteita vaivihkaa.

Asiaa ei auta se, että älykaiuttimien tarjoamaa yksityisyydensuojaa on vääristelty ennenkin. Kesällä 2019 selvisi, että monet yksityisiksi tarkoitetut keskustelut ovat päätyneet teknologiayhtiöiden työntekijöiden korviin alati valvovien älykaiuttimien kautta.