Windows 10 S -käyttöjärjestelmän sovellustarjonta oli sidoksissa Windows-sovelluskaupan sisältöön. Tätä perusteltiin turvallisuudella ja luotettavuudella.

Microsoftin panostuksista huolimatta Windows 10 S ei kuitenkaan toiminut, kuten odotettiin. Windows-sivusto Petrin tietojen mukaan kehitteillä onkin nyt erilainen Windows Lite -nimellä tunnettu modulaarinen versio Windows 10:stä.

Windows Lite olisi arkkitehtuuriltaan täysin erilainen kuin aiempi Windows 10 S. S-version käyttäjät saattoivat päivittää käyttöjärjestelmän ”täydelliseen” Windows 10 -versioon, jolloin sovellustarjonta laajeni kattamaan myös perinteiset win32-työpöytäsovellukset.

Windows Liten käyttäjille tätä luksusta ei kuitenkaan suotaisi, sillä käyttöjärjestelmä ei sisältäisi lainkaan win32-ohjelmien ajamiselle tarvittavia kirjastoja ja järjestelmäkomponentteja, Softpedia kirjoittaa.

Laihdutettu Windows-versio tulisi esiasennettuna Microsoftin yhteistyökumppaneiden myymiin Windows-laitteisiin. Lisäksi yhtiö saattaa lanseerata oman, halvemman Surface-tabletin, jonka sisuksista paljastuisi Windows Lite, tai mikä käyttöjärjestelmän lopullinen kutsumanimi sitten lieneekään.

Lisätietoa kevyemmästä Windows 10 -versiota lienee luvassa vuoden 2019 Build-tapahtumassa. Tähän asti tihkuneet tiedot ovat toistaiseksi vain spekulaation asteella, mitään virallista ei toistaiseksi ole kuultu suoraan hevosen suusta.