Yksi nettikäytön kulmakivistä ovat dns–nimipalvelimet, jotka ohjaavat käyttäjät oikeille sivuille. Nimipalvelinten haltija on siis paljon haltija. Verkkorikollisetkin askaroivat usein asian kimpussa. Uhrien dns-asetuksia on haittaohjelmin muutettu siten, että väärä palvelin ohjaa oikeiden sivujen sijasta vaarallisempiin paikkoihin.

Google on selättämässä ainakin joitakin vanhan dns:n ongelmakohdista ottamalla Chrome-selaimessaan käyttöön uudemman DoH-protokollaan (DNS over HTTPS). DoH:n tarkoituksena on parantaa käyttäjien yksityisyydensuojaa ja estää liikenteen ohjauksen sorkkiminen sillä, että dns-liikenne käyttää suojattua https-protokollaa.

Android Authority kirjoittaa, että kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita Googlen motiivien vilpittömyydestä. USA:ssa edustajainhuoneen komitea vaatii yhtiötä tekemään selkoa siitä, onko sillä pyrkimyksenä hyödyntää jollakin tavalla henkilökohtaista käyttäjädataa, joka sen käsiin päätyisi DoH-siirtymän jälkeen.

Tällä hetkellä usein käytetään verkko-operaattorien dns-palvelimia eli tiedot asiakkaiden nettikäyttäytymisestä ovat olleet operaattorien ulottuvissa. DoH siirtäisi ne operaattoreilta Googlelle. Tämä herättää epäilyksiä siitä, että Google olisi käyttämässä mahtiaan väärin – eikä suinkaan ensimmäistä kertaa. Chrome on nykyisin ylivoimaisesti käytetyin selain.

”Meillä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia muuttaa ihmisten dns-palvelujen käyttöä. Väitteet siitä, että pyrkisimme suojattujen dns-kyselyjen valtiaaksi, ovat perättömiä”, Googlen tiedottaja vakuuttaa Android Authoritylle.

Googlen uskotaan testaavat DoH-protokollaa Chromessa jo tässä kuussa.