Mitä tapahtuisi, jos jenkit päättäisivät häiritä gps-paikannusta tai ottaisivat sen muilta pois kokonaan? Mikrobitti käsittelee satelliittipaikannuksen ongelmia tähtijutussaan.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa tutkitaan muun muassa satelliittien häirintää. Monelle voi tulla yllätyksenä, että satelliittien signaalin sotkemiseen ei tarvita raskasta sotilaskalustoa.

Navigoinnin ja paikannuksen osastoa johtavan Laura Ruotsalainen kertoo, että satelliitit voi saada pimentoon muutaman kympin laitteella, jonka voi kuka tahansa tilata Kiinasta.

”Gps-satelliiteista tuleva signaali on niin heikko, ettei samalla taajuudella tarvita kovin suuritehoista häirintää peittämään satelliittit. Yhdellä jammerilla saa kaiken satelliitteihin perustuvan paikannuksen pimentoon noin jopa kilometrin säteellä”, hän kertoo.

Gps-jammerin omistaminen on laillista, mutta käyttö laitonta.

Motiiveja käyttöön voi vain arvailla. Yksi saattaa olla vastaveto muun muassa Facebookin ja Googlen halulle seurata käyttäjiään ja tarjota paikkatietoon perustuvaa mainontaa. Toinen syy saattaa olla etätyön lisääntyminen. Etätyöläinen voi haluta peittää sijaintinsa, jottei paljastuisi ettei suinkaan olla kotitoimistolla vaan jossain aivan muualla.

Kolmas syy lienee yksinkertainen halu aiheuttaa hämminkiä ja kaaosta.

Maanmittauslaitoksella on Viestintäviraston myöntämä poikkeuslupa käyttää gps-jammeria tutkimustyössä etsiessään keinoja taistella paikannuksen häirintää vastaan.

Lue myös: Entä jos gps loppuisi? Parin kympin laitteella voi aiheuttaa suurta tuhoa, mutta Euroopassa on varauduttu pahempaankin ⭐️

Klo 12:59 – Tarkennus otsikkoon. Laite estää paikannuksen toiminnan paikallisesti, mutta se ei tietenkään lamauta koko satelliittia.