8. kesäkuuta 1995 grönlantilainen Rasmus Lerdorf julkisti henkilökohtaisten kotisivujen tekemiseen tarkoitetut työkalut. Niiden tarkoitus oli luoda yksinkertainen, suoraan verkkopalvelimeen rakennettu ohjelmointikieli, joilla olisi helppo hahmotella kehitettäviä sivustoja ennen varsinaista ohjelmointia.
Lerdorf oli tehnyt työkalut omaksi ilokseen, ja lahjoitti ne avoimen koodin periaatteita noudattaen vapaaseen levitykseen, kertoo The Register.
Lerdorf tuskin aavisti, että kyseinen Personal Home Page Tools eli php-työkalusetti jalostuisi 25 vuoden aikana järjestelmäksi, jonka varassa rullaisi valtaosa palvelinten varassa pyörivistä nettisivustoista.
Lerdorfin mukaan php löytyy noin kahdelta miljardilta sivustolta, noin 10 miljoonasta laitteesta. Kun PHP 5.0 vaihtui vähemmän kömpelöksi PHP 7 -versioksi, sen vaikutus globaaliin energiankulutukseen oli merkittävä.
Php löytyy esimerkiksi jokaisesta Wordpressin avulla tehdystä sivustosta, ja Wordpressiä itsessään käytetään noin joka kolmannessa sivustossa. Wikipedia ja jossain määrin myös Facebook hyödyntävät php:ta. Monet sql-tietokannat käyttävät php-tekniikkaa järjestelmien hallintaan.
Nykyisin php-järjestelmä on tuhansien koodaajien yhteinen hanke. The Register sanoo, että Lerdorf valvoo edelleen php:n kehitystä viisaudella ja käytännöllisyydellä.