Puhelimen lataustavan ja -tiheyden yhteys akun kulumiseen saattaa monesti mietityttää älypuhelimen omistajaa.

New York Timesin mukaan lataamiseen ei kuitenkaan ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Akun lataaminen heikentää sen suorituskykyä ajan myötä lataustavasta riippumatta. Älypuhelimissa käytetään litiumioniakkuja, jotka toimivat siirtämällä latauskantajia eli litiumioneja elektrodista toiseen. Ionit liikkuvat yhteen suuntaan latauksen aikana ja toiseen suuntaan, kun puhelinta käytetään.

Signifyn johtavan tutkijan Hans de Vriesin mukaan ionien liike rasittaa elektrodeja, joka puolestaan johtaa akun käyttöiän heikentymiseen.

New York Timesin mukaan akun lataaminen täyteen kapasiteettiin harvemmin voi pidentää sen käyttöikää, sillä tällöin elektrodeihin kohdistuu vähemmän rasitusta. Tämän vuoksi joissain puhelimissa on ominaisuus optimoidulle lataamiselle, jolloin akku ei lataudu täyteen kapasiteettiin.

Myös lämpö vaikuttaa negatiivisesti akun kestävyyteen. Litiumioniakut kestävät korkeitakin lämpötiloja, mutta pitkittynyt altistuminen lämmölle heikentää niiden käyttöikää.

Puhelinvalmistajien omat vinkit parhaaseen lataustaktiikkaan eroavat toisistaan. Apple kehottaa lataamaan akkua aina, kun sen kokee tarpeelliseksi, mutta välttämään korkeita lämpötiloja lataamisen aikana, jotta puhelin ei ylikuumennu.

Googlen suositus on yhtä suoraviivainen: "Lataa niin paljon tai vähän kuin tarvitsee.”

Samsung puolestaan neuvoo lataamaan puhelinta säännöllisesti ja pitämään akun latauksen yli 50 prosentissa. Samsungin mukaan akun käyttöikä saattaa lyhentyä, jos puhelimen jättäminen lataukseen, vaikka akku olisi jo täynnä.