Kyberturvallisuusfirma Devconin tilastoista käy ilmi, että 61 prosenttia haittamainoksista on suunnattu Windows-käyttäjille.

Haittamainoksilla (malvertising) viitataan petollisiin mainoksiin, joiden avulla käyttäjille pyritään levittämään haittaohjelmia tai erehdyttää tämä vierailemaan haitallisella sivustolla.

Windowsin suurta osuutta selittää käyttöjärjestelmän suosio. Windows on ollut haittaohjelmanikkareiden ykkösnimi jo 30 vuoden ajan, ZDNet kirjoittaa.

Varsinainen yllätys löytyy Windowsin perästä kakkostilalta. Toiseksi eniten haittamainoksia kohdennetaan nimittäin Googlen ChromeOS:n käyttäjille (22 prosenttia). ChromeOS:n suosio rikollisten keskuudessa ohittaa niin MacOS:n (10,5%), iOS:n (3,2%) kuin Androidinkin (2,1%).

Ketään tuskin yllättää, että kaikkein vähiten haitallisia mainoksia kohdennetaan Linux-käyttäjille (0,3%). Osittain tämä johtuu siitä, että Linux on erityisen suosittu palvelimissa, jotka puolestaan eivät ole mainostajille hedelmällistä maaperää.

Vastaavan selvityksen on tehnyt myös tietoturvayhtiö Confiant. Confiant tutki koko internetin mainosekosysteemiä sekä haitallisten mainosten lähteitä. Selvisi, että valtaosa (60 prosenttia) vuoden 2019 kolmannen neljänneksen haitakemainoksista oli peräisin vain kolmelta eri mainosalustalta.

Kaikkein huolestuttavin Confiantin tekemä havainto oli kuitenkin se, että peräti 30 prosenttia haittamainoksista oli peräisin yhdeltä ainoalta mainostajaverkostolta.