Viranomaiset ja tietoturva-ammattilaiset onnistuvat silloin tällöin ajamaan jonkin bottiverkon alas, mutta valitettavan usein sen tarina ei lopu siihen. Jos rikollisia ei saada samalla kiinni, nämä palaavat herkästi uudelleen apajille uudelleen pystytetyllä bottiverkolla.

Pahamaineinen bottiverkko Emotet havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Sen kimppuun iskettiin viime syksynä, mutta bottiverkko on taas ollut aktiivisena. Rikolliset saivat kuitenkin viime viikolla yllin kyllin harmia, kun joku kiusanhenki iski sormensa heidän touhuihinsa.

Piinaaja ei ole ilmoittautunut. ZDnet kertoo, että arvailut ovat kohdistuneet niin kilpaileviin verkkorikollisiin kuin tietoturva-ammattilaisiin.

Emotet-porukka lähettää maailmalle vaarallisia sähköposteja, joilla yritetään saada vastaanottajat lataamaan haittaohjelmia. Touhu voisi loppua hyvinkin lyhyeen, jos rikolliset pitäisivät haittaohjelmia omilla palvelimillaan, jotka olisi mahdollista löytää. Haittaohjelmat onkin piilotettu hakkeroiduille verkkosivustoille pitkin internetiä.

Kyseisten Wordpress-sivustojen hakkeroimiseen on käytetty tiettyä haittaohjelmaa. Jostain syystä rikollisten tietoturva on heikoissa kantimissa: käytössä on avoimen koodin skriptejä ja yhteinen salasana. Joku on onnistunut urkkimaan tai arvaamaan tuon salasanan ja käynyt läpi hakkeroituja sivustoja.

Lopputulos on ollut rikollisten kannalta ikävä ja aiottujen uhrien näkykulmasta mukava: haittaohjelmien sijasta koneille onkin latautunut kaikenlaisia verkossa yleisesti liikkuvia gif-animaatioilta.

Eräät tietoturvatutkijat ovat arvioineet, että piinaaja olisi onnistunut vaihtamaan jopa neljänneksen lataamistaan odottavista Emotet-joukon haittaohjelmista gifeiksi.