Kuinka turvata omat tietonsa ja pitää ne poissa rikollisten käsistä? Hakkerit antoivat omat vinkkinsä tavalliselle käyttäjälle:

1. Käytä salasanojen hallinnointityökaluja. Jokaisessa sovelluksessa ja järjestelmässä tulisi olla oma salasanansa. Jos yhteen palveluun murtaudutaan, muut salasanat säilyvät turvassa. Hallinnointityökaluja on monia ilmaisia, kuten LastPass ja Keepass.

2. Hyödynnä kaksivaiheista tunnistautumista aina kun se on mahdollista.

3. Tee varmuuskopiot säännöllisesti ja usein. Testaa myös välillä onnistuivatko ne. Tee varmuuskopiot myös salasanojen hallinnointityökalun datasta. Älä unohda puhelintasi ja tablettiasi! Säilytä varmuuskopioita turvallisessa paikassa, jos vaikka kotisi sattuu palamaan.

4. Sulje toiminnot, joita et käytä, esimerkiksi Java selaimestasi. Javalla on ollut pitkään huono maine turvallisuuden kannalta. Flashiä voit käyttää myös aina klikkaamalla sen tarvittaessa päälle, jolloin se ei pyöri luvatta. Näillä keinoilla tietokoneesi muuttuu huomattavasti turvallisemmaksi.

5. Päivitä! Sanomattakin selvää, mutta ohjelmiin tulee päivityksiä aina syystä.

6. Käytä VPN-palvelua. Jos käytät firman verkkoa tai jotakin julkista verkkoa, käytä aina VPN:ää. Myös ilmaisia työkaluja on saatavilla. Älä unohda sitä mobiililaitteistakaan.

7. Suojaa puhelimesi. Laita puhelimesi lukittumaan automaattisesti lyhyen ajan sisällä. Vaihda myös puhelimen PIN-koodi lukituskoodin lisäksi. Käytä virustorjuntaohjelmia, koska puhelimessasi on todennäköisesti kaikki elämäsi tärkeimmät tiedot.

8. Älä klikkaa sähköpostien linkkejä, varsinkaan jos viesti näyttää tulevan pankista, verottajalta tai vaikka Amazonista. Vaikka olisit varma viestin turvallisuudesta, avaa silti palvelun verkkosivu selaimella ja kirjaudu sisään sitä kautta.

9. Älä jaa luottokorttisi tietoja. Monesti konkurssitilanteissa luottokorttimaksu saattaa olla ainoa keino saada rahat takaisin, mutta maksu on silti usein turvaton. Jos teet verkko-ostoksia, niin käytä mieluiten muita maksukeinoja, kuten PayPalia, suoramaksua, mobiilimaksua tai laskua. Jos luottokortti on ainoa maksuväline, mieti tarkkaan ennen sen käyttöä. Netti on pullollaan epäluotettavia tai väärennettyjä verkkokauppoja.

10. Ryhdy turvallisuuslähettilääksi ja skeptikoksi. Moni osaa jo varoa nigerialaiskirjeitä, mutta valepoliisit, yksinäiset amerikkalaiset upseerit ja voittoarpajaiset varastavat monen järkevänkin ihmisen tietoja ja rahoja. Vanha totuus pätee netissä vahvasti: jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, silloin se sitä myös todennäköisesti on.