Konstit ovat monet, sanoi hakkeri. Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI on jälleen varoittanut yrityksiä itäeurooppalaisista verkkorikollisista. Syksyn aikana rikolliset ovat yrittäneet tunkeutua monien yritysten järjestelmiin saastutettujen usb-muistitikkujen avulla. Tikkuja puolestaan on toimitettu yrityksille perinteisellä kirjepostilla.

Erityisesti kuljetus-, maanpuolustus- ja vakuutussektoreilla toimivia yrityksiä on lähestytty postitse tai kuriiritoimituksilla lähetetyillä kirjeillä, jotka ovat sisältäneet usb-tikkuja, kertoo CNN.

Esimerkiksi Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön sekä Amazonin nimissä on lähetetty tekaistuja kirjeitä, jotka ovat sisältäneet usb-tikun. Mikäli varomaton kirjeen avaaja työntäisi tikun yrityksen tietokoneeseen, tikku yrittäisi ujuttaa järjestelmiin kiristyshaittaohjelman.

FBI:n mukaan kirjeitä on lähetetty viime vuoden elokuun ja marraskuun välisenä aikana. Tiedossa ei ole, onko joku yritys mennyt retkuun ja saanut tikulta riesakseen haittaohjelman.

Tikkujen lähettäjäksi FBI on arvellut itäeurooppalaista verkkorikollisryhmää, joka tunnetaan nimellä FIN7. Ryhmän sanotaan vieneen vuosien varrella muun muassa miljoonia luottokorttinumeroita ja aiheuttaneen yrityksille miljardiluokan vahinkoja.