Maaliskuussa Suomessa vieraillut hakkeri Freaky Clown tekee työkseen äärimmäisen erikoisia asioita. Hän esimerkiksi ryöstää pankkeja luvan kanssa – ja onpa mies palkattu ryöstämään helikopterikin

Onko huoltomiehen keltainen huomioliivi paras vaatetus, jolla pääsee sisälle minne tahansa?

”Ei. Parasta on pukeutua kuten kohdeyrityksen työntekijät. Olen ryöstänyt luvan kanssa satoja pankkeja. Sinne kannattaa mennä siisti puku päällä.”

Mikä on työssäsi palkitsevinta?

”Onnistumisen tunne siitä, että tehtävä onnistuu ja saan kohteen haltuuni. Minut on palkattu varastamaan helikopteri yrityksen uudelta helikopterikentältä. Tai kohde voi olla kultaharkko – ne muuten ovat yllättävän painavia. Olen myös vallannut avokonttorista itselleni paikan ja perustanut itselleni toimiston kenenkään estämättä.”

Esiinnyt taiteilijanimellä Freaky Clown. Miksi?

”Se on hakkerialiakseni ja lempinimeni lapsuudesta saakka. Äitinikin kutsuu minua sillä nimellä. Se on myös osa henkilöbrändäystäni puhujana ja tarpeellinen suojautumiskeino. Työssäni jahtaan sellaisia ihmisiä, joiden vastatoiminta voi mennä varsin rumaksi.”

Oletko valkohattuhakkeri vai toimitko koskaan eettisesti harmaalla vyöhykkeellä?

”Kyllä, olen aina ollut valkohattu. Muuten ei saa tällaista turvaluokitusta, jolla voisi saada asiakkaaksi pankin.”

Mikä temppu toimii typerryttävän usein, vaikka sen ei pitäisi?

”Asian pyytäminen suoraan, koska ihmiset haluavat auttaa. Kun kysyy ensin, mitä kello on ja pyytää sen jälkeen apua, ihmiset ovat valmiimpia suostumaan.”

Miten paljon salaus auttaa tietojen turvaamisessa?

”Se auttaa, mutta jossakin vaiheessa käyttäjän pitää saada salattu tiedosto auki. Silloin se ei ole salattua tietoa koko ajan.”

Onko antivirusohjelmasta mitään hyötyä nykyisin?

”Yleensä kritisoin antivirusohjelmia, mutta on niillekin paikkansa. Kannattaa tajuta, että ne voidaan kiertää, mutta sillä suodattaa 99 prosenttia haittaohjelmista.”

Lue koko haastattelu Tivistä.