Equifaxin toimialana on pitää kirjaa ihmisten luottotiedoista, joten asiakastietojen joutuminen vääriin käsiin oli erittäin vakava asia. Vakavuutta ei luonnollisesti hälventänyt tietovarkauden laajuus. Eniten vietiin USA:n kansalaisten tietoja, uhriluku lähenteli 150 miljoonaa.

Ei siis ihme, että viimeistä riviä tähän tietomurtotarinaan ei ole vielä kirjoitettu. USA:ssa on parhaillaan käynnissä joukkokanne Equifaxia vastaan. Oikeastaan kyse on ollut sadoista kanteista, jotka on nyt yhdistetty.

Buzzfeedin toimittaja Jane Lytvynenko sai pari päivää sitten Equifax-saunan löylyt kuumenemaan. Hän oli kanteeseen liittyviä dokumentteja tutkiessaan löytänyt tiedon, joka kertoo paljon yhtiön löperöstä tietoturvasta.

Yhtiöllä oli asiakastietoihin johtavassa portaalipalvelussaan helposti muistettava mutta muuten kyllä perin kelvoton käyttäjätunnus/salasapari: admin/admin.

Lytvynenko julkaisi tiedon Twitterissä, reaktiot olivat odotetunlaiset. Kommentit vaihtelivat huvittuneisuudesta järkytykseen. Ymmärtäjiä joukosta ei löytynyt.

Kyse on todennäköisesti samasta tapauksesta, josta Tivi kirjoitti syksyllä 2017. Admin/admin-kirjautuminen oli käytössä Equifaxin argentiinalaisen tytäryhtiön palvelussa eikä se siten ainakaan suoraan liittynyt jättitietomurtoon. Toisaalta portaalin kautta sai ongittua esille argentiinalaisasiakkaiden tietojen lisäksi myös yhtiön työntekijöiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja, joten ehkä tapauksilla on sittenkin yhteys.