Venäjällä voitonpäivän juhlinnan keskellä hakkerit keksivät nokkelan tavan viedä sodanvastainen viesti läpi Venäjän sensuurikoneiston. Tällä kertaa television ohjelmatiedoista kertovaa koostetta käytettiin välineenä rivikansalaisten saavuttamiseksi.

BBC :n Francis Scarr julkaisi Twitterissä videon Venäjän television ohjelmatiedoista. Koosteessa ei yllättäen lukenut lainkaan ohjelmien nimiä, vaan jokainen ohjelma oli nimetty uudestaan samalla sodanvastaisella viestillä.

”Teidän käsissänne on tuhansien ukrainalaisten ja heidän murhattujen lastensa verta. Tv ja viranomaiset valehtelevat. Ei sodalle”, viestissä luki BBC:n mukaan.

On toistaiseksi epäselvää, miten laajalti viesti näkyi Venäjällä. Isku oli ilmeisesti kohdistunut älytelevisioiden ohjelmatietoihin, mutta tässäkään suhteessa on hankala sanoa, kuinka monen venäläisen televisiossa viesti lopulta näkyi.

Jo tätä ennen hakkerit ovat keksineet mitä eriskummallisempia tapoja saada sodanvastainen viesti digitaalisen rautaesiripun toiselle puolelle. Hakkerit ovat saaneet ujutettua viestejään suoraan venäläisille uutissivustoille, mutta muun muassa valvontakameroita on käytetty Ukrainan sodan uhriluvuista kertomiseen.