Siuntion kuntaan kohdistettiin tietomurto torstaina 19. syyskuuta, kunta tiedottaa verkkosivuillaan.

Tietomurron seurauksena kunnan nimissä on lähetetty kalasteluviestejä, joiden otsikoissa viitataan laskuihin.

Viestien sisältämä linkki ohjaa haitalliselle sivustolle, joka pyytää käyttäjää syöttämään sähköpostitunnuksensa kirjautumista varten.

”Mikäli olette klikanneet epäilyttävää linkkiä ja syöttäneet tunnuksenne kalastelusivustolle vaihtakaa salasananne välittömästi ja olkaa tarvittaessa yhteydessä omaan palveluntuottajaanne tai organisaationne it-tukeen”, kunta kehottaa.

Kunnat ovat olleet hyökkäysten kohteena tiuhaan

Muutkin kunnat ovat kärsineet tietomurroista kuluneen vuoden aikana. Esimerkiksi kesäkuussa Lahden kaupunki joutui irrottamaan kaikki palvelunsa verkosta tietomurron vuoksi.

Heinäkuussa Kokemäen kaupungin verkkoon tunkeutui kiristyshaittaohjelma, joka lamautti muun muassa kaupungin verkkoliikenteen ja sähköiset palvelut lähes kokonaan.

Elokuussa puolestaan iskettiin Porin opetusverkkoon, johon tartutettu haittaohjelma haittasi koulujen syyslukukauden alkua.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen otti heinäkuussa Suomen tietomurtoasioihin kantaa. Hän kehotti jokaista yritystä harjoittelemaan tietomurto- ja poikkeamatilanteita samalla lailla kuin paloharjoituksia.

”Enää ei kannata tuudittautua siihen, että tällaista ei tapahdu meille. Hyökkäyksiä tehdään jatkuvasti ja niihin valmistautuminen on tärkeää”, Kontinen kertoi Tiville.