San Franciscossa sijaitseva University of California San Francisco -oppilaitos myöntää maksaneensa 1,14 miljoonaa dollaria eli noin 1,02 miljoonaa euroa lunnaita verkkorikollisille. BBC kertoo päässeensä seuraamaan kiristäjien ja yliopiston välistä neuvottelua ”pimeässä internetissä” (dark web).

Netwalker-jengi hyökkäsi yliopiston järjestelmiin 1. kesäkuuta. It-osasto pyrki kytkemään tietokoneet irti verkosta kiristysohjelman leviämisen estämiseksi, mutta vahinko oli kuitenkin jo ehtinyt tapahtua.

Yliopisto sai kiristäjiltä kirjautumistunnukset Netwalkerin palveluun, joka näyttää BBC:n mukaan ensisilmäyksellä aivan tavalliselta asiakaspalvelusivustolta FAQ-osioineen ja chat-toimintoineen. Todellisuudessa palvelu on kuitenkin tarkoitettu lunnaista neuvottelemiseen. Uhrin neuvotteluhalukkuutta kasvatetaan sivustolle asetetulla kellolla, ja ajan umpeuduttua hakkerit uhkaavat joko tuplata lunnasvaatimuksen tai hävittää kiristysohjelman salaamat tiedot lopullisesti.

Viisi päivää hyökkäyksen jälkeen yliopisto sai rikollisjoukkiolta viestin: ”Hei UCSF, älkää olko ujoja. Voimme selvittää tämän tapauksen yhdessä.”

Yliopisto aloitti neuvottelut vaatimalla, että hyökkäyksen yksityiskohdat poistetaan Netwalkerin blogista. Tähän hyökkääjät suostuivat mukisematta.

Hakkereiden ensimmäinen lunnasvaatimus oli 3 miljoonaa, mutta yliopisto tarjoutui maksamaan vain 780 000 dollaria. Yliopiston edustaja selitti hakkereille, että koronaepidemia oli iskenyt oppilaitoksen talouteen rajusti.

”Miten voisimme hyväksyä 780 000 dollarin maksun? Silloin työni valuisi hukkaan. Saatte kerättyä rahat muutamassa tunnissa. Teidän on otettava tämä vakavasti. Jos julkaisemme varastamamme tiedot, menetätte varmasti enemmän kuin meidän pyytämämme hinnan. Voimme neuvotella hinnasta, mutta emme näin. Otan tämän loukkauksena”, rikolliset vastasivat.

”Pitäkää tuo 780 000 dollaria ja ostakaa McDonald’s-ruokaa työntekijöillenne. Kyseessä on meille hyvin pieni summa”, kiristäjät jatkoivat.

Yliopisto tuli vastaan 1,02 miljoonaan dollariin, mutta hakkereiden vastatarjous oli 1,5 miljoonaa. Lopulta sopu saatiin aikaiseksi, ja yliopisto maksoi 1,14 miljoonan dollarin eli 116,4 bitcoinin lunnaat.

Yliopiston mukaan kiristäjien salaamat tiedot sisälsivät dataa, joka on ”tärkeää yhteiseen hyvään tähtäävän akateemisen tutkimuksen kannalta”. Yliopiston kerrotaan palauttelevan parhaillaan järjestelmiään sekä auttavan liittovaltion poliisia tapauksen tutkinnassa.

Viranomaiset eivät suosittele kiristäjille maksamista. Ensinnäkään tiedostojen takaisin saamisesta ei ole mitään takeita. Toiseksi maksaminen kannustaa rikollisia jatkamaan laittomia puuhiaan, kun homma on kerran todettu tuottoisaksi.