Kiinan kansalaiset ovat saaneet tottua siihen, että heidän tekemisiään pidetään tarkoin silmällä eikä yksityisyyttä juuri vaalita. Valtiohallinto pitää kirjaa ”sosiaalisista pisteistä”, ja lisäksi joutuu pelkäämään pahantahtoisia hakkereita, jotka saattavat tunkeutua ihmisten elämään muun muassa kotien turvakameroiden kautta.

BGR kirjoittaa, että hakkereiden korkkaamista turvakameroista on muodostunut jo melkoinen bisnes – ja todella puistattava sellainen.

The South China Morning Postin (SCMP) mukaan sosiaalisessa mediassa myydään hakkeroiduista turvakameroista peräisin olevia ”kotivideopaketteja”. Näiden hinnoittelu riippuu sisällön kiinnostavuudesta. Hinta saattaa jopa tuplaantua, jos nauhalla näkyy alastomuutta tai muuta ”mielenkiintoista”.

Lisäksi myynnissä kerrotaan olevan paketteja, jotka sisältävät tunnukset ja salasanat kymmenen kotitalouden turvakameroihin. Tämän tirkistelytuotteen hinta on noin 9 euroa. Isompaan, noin 20 euroa maksavaan, pakettiin sisältyy pääsy myös kymmeneen hotellikameraan.

SCMP on haastattelut henkilöä, joka kertoo pyörittävänsä Tencentin pikaviestipalvelussa ryhmäkeskustelua, jonka kautta hän jakaa videoklippejä eteenpäin myytäväksi. Henkilö kertoo pitävänsä hallussaan kymmeniä tuhansia varastettuja videoklippejä, joista hän jakoi viime kuussa 20 päivän aikana ryhmäkeskusteluun yli 8000.

”Minulla on niin paljon videoklippejä, että niiden katsomiseen kuluisi yli puoli vuotta, vaikka katsoisin niitä 24 tuntia päivässä”, nimettömänä pysyttelevä henkilö kertoo.

Esimerkkinä viestipalvelussa jaetusta videoklipistä kerrotaan 8-tuntinen pätkä, jossa näkyy kolmehenkisen perheen lomailua: äiti selaa puhelinta sohvalla makoillen, isä hoitaa ihoaan kasvonaamiolla ja pieni lapsi leikkii vanhempien vieressä.

Valvontakameroiden turvallisuus ei toki ole ainoastaan Kiinaa koskeva ongelma. Hiljattain esimerkiksi Yhdysvalloissa pilvipohjaisesta valvontakamerajärjestelmästä tunnettu yritys Verkada joutui ongelmiin, kun hakkerit ilmoittivat päässeensä käsiksi yli 150 000 yhtiön kameraan. Verkadan kameroita on muun muassa kuntosaleissa, sairaaloissa, vankiloissa, kouluissa ja poliisiasemilla.