Viime viikolla kerroimme, kuinka tietoturvayhtiö FireEye ilmoitti joutuneensa vieraan valtion laskuun toimivien hakkereiden iskun kohteeksi.

FireEye varoitti Yhdysvaltain tiedustelupalveluita hakkereiden tunkeutumistavoista, ja kehotti näitä tarkistamaan ovatko hakkerit iskeneet myös muualle.

Huolelle oli syytäkin.

Hakkerit olivat uineet SolarWinds-yhtiön järjestelmiin, jossa he onnistuivat peukaloimaan verkonhallintasovellus Orionia ja saastuttamaan sen takaovia tarjoavalla haittaohjelmalla. Sen jälkeen hakkerit antoivat SolarWindsin tehdä troijalaisen levittämisen puolestaan.

The New York Timesin mukaan tämä saastutettu versio Orionista ehdittiin ladata 18 000 kertaa, ennen kuin käry kävi. Lataajien joukossa on niin yksityisiä kuin valtiollisiakin organisaatioita.

Maanantaina uutisoimme, että Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ja kauppaministeriö on hakkeroitu.

Tämän jälkeen Yhdysvaltain hallitus on myöntänyt, että myös muita keskeisiä hallinnollisia osia on korkattu.

Hakkerit ovat päässeet käsiksi muun muassa kotimaan turvallisuudesta vastaavaan Department of Homeland Securityyn (DHS) sekä osaan puolustusministeriön tietokannoista.

Maanantaina ei ollut vielä tiedossa mihin kaikkialle hakkerit ovat päässeet, sillä vahinkojen laajuutta selvitetään yhä. Orionia käyttää kuitenkin ainakin kansallisen turvallisuuden ykkösnyrkki NSA, tautientorjuntakeskus CDC, ulkoministeriö, oikeusministeriö, sekä koko joukko infrastruktuurin kannalta oleellisia tahoja, kuten liuta vesi- ja sähköyhtiöitä.

Myös liki kaikki Fortune 500 -listalla olevat suuryhtiöt käyttävät SolarWindsin tuotteita, kuten Orionia. Niin käyttää myös Los Alamos National Laboratory, jossa kehitetään ydinaseita, sekä lentokonevalmistaja ja aseteollisuusjätti Boeing.

Hakkereiden henkilöllisyys ei toistaiseksi ole tiedossa, mutta AP Newsin lähteiden mukaan Yhdysvalloilla on vahvat syyt epäillä venäläisiä hakkereita. FireEye itse epäilee erittäin pahamaineista APT29-hakkeriryhmää, joka tunnetaan myös nimellä Cozy Bear. Kyseinen poppoo on aiemmin muun muassa peukaloinut Yhdysvaltain presidentinvaaleja.