Meksikon ihmisoikeusalivaltiosihteeri Alejandro Encinasin ja ainakin kahden hänen kansliansa työntekijän puhelimilta on löydetty Pegasus-vakoiluohjelmaa. Syylliseksi ei epäillä ulkomaisia toimijoita, vaan Meksikon omia asevoimia.

Encinas on vuodesta 2018 asti tutkinut Meksikon asevoimien väitettyjä vallan väärinkäyttötapauksia, mukaanlukien 43 opiskelijan kidnappausta ja katoamista Igualassa vuonna 2014.

Asiasta kirjoittavat The New York Times ja The Washington Post, joiden mukaan Toronton yliopiston tutkimusryhmä Citizen Lab havaitsi Pegasus-haittaohjelmaa vuoden 2022 auditoinnissaan.

Timesin mukaan Encinasin puhelimen tietoturva on vaarantunut useammin kuin kerran, mukaan lukien vuonna 2022, jolloin hän oli Igualan tapausta selvittävän komission johdossa. Encinas syytti Igualan tapauksesta poliisia, armeijaa, eräitä viranomaisia sekä huumekartelleja.

Encinas on tunnettu vasemmistopoliitikko ja presidentti Andrés Manuel López Obradorin tukija. Hän on toiminut Meksikon ihmisoikeusasioiden alivaltiosihteerinä vuodesta 2018 alkaen; sitä ennen hän on toiminut muun muassa Méxicon osavaltion senaattorina 2012-2018.

Citizen Lab ja Meksikon puolustusministeriö eivät ole kommentoineet uutista medioille. Pegasus-vakoiluohjelman kehittäjä NSO Group sen sijaan kommentoi Timesille, että se tutkii kaikkia ”uskottavia väitteitä” tuotteensa väärinkäytöstä ja katkaisee sopimuksia, jos sellaisia esiintyy. Virallisesti se myy Pegasusta hallituksille ainoastaan rikosten ja terrorismin torjuntaan.

Presidentti Obrador on vähätellyt asiaa ja kertonut, että ei usko armeijan olevan sen takana. Korruptionvastaiset kriitikot kuitenkin pelkäävät, että jos asevoimat käyttävää Pegasusta Encinasin vakoiluun voidakseen kostaa hänelle, ei hallitus selvästikään valvo riittävästi sen toimia.