”Parempi viedä köyhältä, se on jo tottunut olemaan ilman”. Tuota ohjenuoraa on väitetty joskus kannuslaiseksi sananparreksi, mutta samat opit ovat tuttuja maailmallakin. Android Authority kirjoittaa häikäilemättömistä rikollisista, joiden uhreiksi joutuvat usein ihmiset, joilla ei paljon varastettavaa olisi.

Tietoturvatutkijat ovat selvittäneet, että etenkin Afrikassa mutta myös joillakin Aasian alueilla on myyty puhelimia, joihin on valmiiksi asennettu rahaa varastavia haittaohjelmia. Syypäiksi nimetään halvat Tecno W2 -puhelimet.

Niiden valmistaja Transsion ei suostu ottamaan syytä niskoilleen vaan sanoo jonkun muun toimitusketjun varrella olevan vastuussa haittaohjelmien asentamisesta. Rahansa menettäneelle uhrille asialla ei tosin ole suurta merkitystä.

Puhelimissa on tavattu kahta haittaohjelmaa, joista käytetään nimiä Triada ja xHelper. Ne kykenevät ainakin lataamaan sovelluksia ja tilaamaan maksullisia palveluita, jotka puhelimen omistaja joutuu maksamaan.

Erittäin ikävää on myös haittaohjelmakaksikon sitkeys: niistä ei pääse eroon edes palauttamalla puhelimen tehdasasetuksiinsa. Transsion sanoo toimittaneensa Tecno-puhelimiin korjauspäivityksiä, mutta niistä huolimatta ongelma on jatkunut.