Edullisten Android-puhelinten tietoturva on parantumassa, kun Googlen uusi Adiantum-salaus tarjoaa hitaammissakin laitteissa toimivan tallennustilan salauksen. Tallennustilan salaus suojelee käyttäjän yksityisyyttä silloin, kun puhelin joutuu vääriin käsiin. Kunnolla salatun puhelimen sisältöön ei käytännössä pääse käsiksi kuin kaikkein edistynein hyökkääjä, jos sekään.

Kalliimmissa puhelimissa käytetään yleensä AES-salausta, jonka kiihdytykselle on tuki ARMv8-käskykannassa. Kaikkein halvimmissa puhelimissa käytetään usein edelleen vanhempia Cortex-A7-suoritinytimiä, jotka perustuvat vanhempaa ARMv7-käskykantaan, jossa tukea AES-salauksen kiihdytykselle ei ole.

AES-salauksen käyttö halvoissa laitteissa johtaisi Googlen mukaan niin heikkoon käyttökokemukseen, että Google ei ole vaatinut sitä laitevalmistajilta. Se esimerkiksi hidastaisi sovellusten käynnistämistä kohtuuttoman paljon.

Siksi Google on kehittänyt oman Adiantum-salausjärjestelmänsä, joka sopii käytettäväksi myös halvoissa laitteissa. Googlen mukaan Adiantum on Cortex-A7-suorittimilla yli viisi kertaa AES-salausta nopeampaa.

Silti Adiantumia ei kannata käyttää moderneissa laitteissa, joissa AES päihittää sen selvästi rautakiihdytyksen ansiosta, Google kertoo.

Jos Adiantumin yksityiskohdat kiinnostavat, Google on julkaissut sen toiminnasta tietoa teknisessä julkaisussaan.