Datakeskuslaitteiden jälleenmyyjä ITRenew tarjoaa omille asiakkailleen hyperskaalan operaattoreiden, kuten AWS:n, Facebookin ja Googlen käytöstä poistamia palvelimia ja muita konesalilaitteita. Tavarat toimitetaan remontoituina, käyttövalmiina ja takuun kanssa, Networkworld kirjoittaa.

ITRenew kertoi hankkeestaan äskettäin pidetyssä OCP (Open Compute Project) -konferenssissa. Jälleenmyyntiyhtiön mukaan se pyrkii löytämään hyötykäyttöä avoimen koodin skaalautuville ja energiatehokkaille laitteistoille, joilla on vielä paljon parasta ennen -päiväystä jäljellä. Yhtiö sanoo keskittyvänsä kokonaisiin konesalien it-järjestelmiin mieluummin kuin pelkkien käytettyjen komponenttien myymiseen.

OCP:n teknologiajohtaja Bill Carter ymmärtää hyvin näiden suhteellisen tuoreiden laitteiden käyvän arvon, varsinkin kun tiedetään se into, jolla hyperskaalan pilviyhtiöt uusivat omia värkkejään.

"Pilven suuret palvelutarjoajat panevat mieluummin entistä tehokkaampia laitteita olemassaoleviin saleihinsa kuin rakentavat lisää neliöitä ja kuutioita uusia palvelinkeskuksia varten. Tämä onnistuu, koska esimerkiksi Intelin ja AMD:n suorittimet ovat nyt huimasti tehokkaampia kuin vain pari vuotta sitten", hän kuvailee sitä vauhtia, jolla konesalien tehokkuus on kasvanut.

"Nämä käytöstä poistetut laitteet ovat yhä uudempia kuin monien yritysten konesaleissa nytkin käytettävät laitteet."

Takuu eivät pilvijättejä edes kiinnosta

Carterin mukaan kokonaisten käytettyjen palvelinjärjestelmien kauppa on it-alalla tuore ilmiö. Vielä vuosi sitten kauppoja tehtiin vain toisen käden komponenttien tasolla.

"Koska moderneissa megaluokan datakeskuksissa palvelimia uusitaan 100 000 yksikön vuosivauhdilla, on selvää, vuoden mittaan markkinoille tulvii valtavat määrät käytettyjä laitteita. Tarvitaan vain tuotantolinjoja, joilla näitä laitteita voidaan remontoida", hän selostaa.

Myös ITRenew´n toimitusjohtaja Ali Fenn on huomannut sen, miten aggressiivisesti hyperskaalan pilvioperaattorit uusivat järjestelmiään.

"Monet näistä pilvijäteistä eivät ole edes kiinnostuneita takuista, koska ne eivät ikinä tarvitse teknistä tukea. Jos laite rikkoutuu, tarjolla on kymmeniä tuhansia korvaavia palvelimia tai muita laitteita hajonneiden paikalle", Fenn sanoo.

Niinpä, monen intin käyneen suomalaisen korvaan tämä kuulostaa vanhalta puna-armeijan meiningiltä.

"Palvelimet kuin vähän ajettuja Bemareita"

Sesame by ITRenew -nimellä myydyt kierrätetyt laitteet ovat peräisin tunnetuilta odm (original design manufacturers) -valmistajilta, kuten WiWynniltä ja Qantalta. Nämä ovat puolestaan jo kertaalleen myyneet samaiset välineet ilman omia tuotemerkkejään hyperskaalan pilviyhtiöille. ITRenew ei käytä suurimpien laitevalmistajien (oem, original equipment manufacturers), kuten HPE:n tai Dellin tuotteita.

Käytettyjen laitteiden suurimpia ostajia ovat teleyhtiöt, it-palvelutarjoajat tai muut suuret yritykset. Kaikissa laitteissa on kolmen vuoden takuu, jota voidaan pidentää myös kuuteen vuoteen.

"Myymämme laitteet ovat edistyneitä ja korkean teknologian tuotteita, jotka kestävät yhtä hyvin kuin uudet. Näitä voisi kuvata vaikka yhden omistajan BMW-autoiksi, joiden mittareissa on vain muutama tuhat kilometriä ja joilla on takuu", Ali Fenn sanoo.

Käytettyjen palvelinten hinnat riippuvat konfiguroinnin vaatimuksista, mutta yleisesti Fenn sanoo kokonaiskustannusten olevan noin 40-50 prosenttia uusien oem-laitteiden kustannuksista.

Krantut palvelinmarkkinat

Fennin mukaan ITRenew´n asiakkaita ovat kakkos- ja kolmosryhmän it-palvelutarjoajat, teleoperaatorit ja yksityispilveä käyttävät yritykset maailmanlaajuisesti. Yleisimmin laskentatehtävät liittyvät nettisovelluksiin, Kubernetesiin, virtuaaliympäristöihin sekä tekoälyyn ja oppiviin koneisiin.

"Asiakkamme ovat sellaisia yrityksiä, jotka haluaisivat käyttää suurten design-talojen, kuten Inspurin tai WiWynnin tuotteita, mutta joista nämä odm-valmistajat eivät ole kiinnostuneita", Fenn selostaa.

Palvelinmarkkinoilla vallitsee sellainen erikoisuus, että Inspurin ja WiWynnin kaltaiset odm-yhtiöt myyvät brändäämättömiä tuotteitaan vain ykkösluokan hyperskaalan asiakkaille. Näitä ovat Amazon, Facebook, Google ja jokunen muu.

Miksi vaivautuakaan rakentamaan kalliita myyntiverkostoja, kun puolen tusinaa tiettyä ja hyvin tunnettua asiakasta ostaa neljännesmiljoona uutta palvelinta joka ainoan kuukauden aikana?

Toisaalta rahan tunteva ja ennakkoluuloton it-pomo voi tehdä konesaliinsa löytöjä potkimalla renkaita osoitteessa opencompute.org/products.