Marraskuussa 2018 kaksi Googlen työntekijää, Claire Stapleton ja Meredith Whittaker olivat osallisina suuren ulosmarssin järjestämisessä.

Ulosmarsiin osallistui 20 000 Googlen työntekijää ympäri maailmaa. Osallistujat vastustivat yhtiön tapaa reagoida työntekijöihin kohdistuvaan häirintään. Google muun muassa maksoi miljoonien dollareiden suuruisia eropaketteja miehille, joita syytettiin seksuaalisesta häirinnästä.

Nyt Stapleton, YouTuben markkinointijohtaja ja Whittaker, Googlen tekoälytutkija ovat päättäneet kertoa julkisesti, minkälaista elämä on ollut ulosmarssin jälkeen. He kertovat Googlen harjoittamasta uhkailusta ja häirinnästä lähettämässään sisäisessä kirjeessä.

”Hei kaikki. Tämä oli vaikea kirje kirjoittaa”, he aloittavat Wiredin maanantaina julkaiseman kirjeen. ”Google on ryhtynyt vastatoimiin useita ulosmarssin järjestäjiä kohtaan. Nyt kerromme, miten se on kohdistunut meihin.”

Stapleton ja Whittaker kertovat Googlen ilmoittaneen heille, että heidän asemansa tulee alenemaan tai työtehtävät muuttumaan dramaattisesti, uutisoi The New York Times.

Stapleton kertoo lisäksi, miten hänet ohjattiin ottamaan sairauslomaa vaikka koki itsensä täysin terveeksi.

Vasta palkattuaan asianajajan hoitamaan asiaa, Stapletonin työnkuvan muutos peruttiin.

”Vaikka sainkin työtehtäväni takaisin, on työympäristö säilynyt vihamielisenä ja harkitsen lopettamista lähes päivittäin,” Stapleton sanoo.

Googlen tiedottaja vastaa syytöksiin uhkailuista vedoten työtehtävien normaaliin kiertoon. ”Työntekijöiden ja tiimien työtehtäviä järjestellään uudelleen säännöllisesti, jotta pysymme muuttuvien liiketoimintatarpeiden tahdissa. Kyse ei ole vastatoimista.”

Stapleton ja Whittaker haluavat tuoda valoon Googlessa vallitsevan kulttuurin.

”Google pyrkii hiljentämään itseään puolustavat naiset, värilliset tai muihin vähemmistöihin kuuluvat. Usein tämä pyrkimys on luettavissa rivien välistä. Keskustelut saattavat muuttua tunnelmaltaan kylmiksi, projektit keskeytetään tai työasemaa alennetaan.”

Lähde: Tivi