Alexey kuuluu klassisessa hakkerijaottelussa niin kutsuttuihin harmaahattuihin. Hänen toimensa eivät ole suoraan pahantahtoisia eli mustahattujen heiniä – mutta eivät myöskään täysin laillisia eli valkohattuhakkereiden hommia.

Päivätyössä järjestelmäylläpitäjänä toimiva Alexey kertoo Zdnetille päivittäneensä ja korjanneensa harrastuspohjalta jo yli 100 000 MikroTik-reititintä. Hän kertoo korjaavansa laitteiden palomuuriasetuksia niin, että asetuksiin ei enää pääse käsiksi kuin sisäverkosta. Lisäksi hän jättää jälkeensä viestin, ja kertoo vastaavansa kysymyksiin Telegram-sovelluksen @router_os -kanavalla.

Alexeyn mukaan yli 100 000 korjausta myöhemmin vain 50 ihmistä on ottanut kanavan kautta yhteyttä häneen. Muutama on jopa kiittänyt, mutta suurin osa on ollut raivoissaan.

Vaikka Alexey ei ole varastanut tietoja tai tehnyt muutoin varsinaista hallaa käyttäjille, on toisen reitittimen kopelointi etänä kuitenkin laitonta. Syytä korjauksiin on kuitenkin ollut. Tietoturva-asiantuntijan arvion mukaan yli 420 000 MikroTik-reititintä on kaapattu etänä louhimaan kryptovaluuttaa.

MikroTikin valmistamia reitittimiä on myyty myös Suomessa. Oman laitteensa ohjelmisto kannattaa välittömästi päivittää valmistajan sivuilta löytyvään tuoreimpaan versioon.