Harrastelijakoodari julkaisi Microsoftin Excelissä toimivan version suositusta strategiapelistä.

Työtään varten Visual Basic for Applicationsia (VBA) opiskellut harrastelija käytti oppimansa asiat hyväksi. Tuloksena syntyi Excelissä toimiva versio ylhäältä kuvatusta strategiapelistä, XCOMista.

EXLCOMiksi ristitty versio kulttipelistä sijoittuu ajallisesti XCOM: Enemy Withinin sekä tulevan XCOM 2:n välimaastoon. Tarjolla on toistaiseksi vain perustoiminnot, kuten tuhoutuva maaperä sekä räjähteet, mutta projektia on tarkoitus jalostaa.

Kuten tosielämän vastineessaan, myös EXLCOMin taistelu käydään ylhäältä alaspäin kuvattuna vuoro vuorolta -metodilla. Pikseleillä täytetty pelikarttakin on jossain määrin uskollinen esikuvalleen, Neowin kirjoittaa.

Pelin kehityksestä vastaava yhteisöpalvelu Redditin käyttäjänimimerkki ”Crruzi” on upottanut peliin jopa yksinkertaisen tasoeditorin, joka tuo EXLCOMiin lisää syvyyttä.

”Opettelin juuri VBA:n käytön työtäni varten ja halusin tulla sen kanssa tutuiksi. Koska rakastan XCOMia, päätin koodata pelistä toimivan version Exceliin. Peli ajoittuu ensimmäisen ja toisen XCOMin väliin, jossa sissitaistelijat yrittävät vapauttaa kaupunkinsa ADVENTin ikeestä”, Crruzi kirjoittaa.

EXLCOMia kokeilleet Excel-pelaajat ovat valitelleet yhteensopivuusongelmista 64-bittisillä tietokoneilla. Ongelmia on esiintynyt myös kieliasetusten kanssa. Halukkaat voivat kuitenkin ladata pelin täältä. Mitään tajunnanräjäyttävää ominaisuuspaljoutta ei kuitenkaan kannata odottaa, sillä kasassa on vasta perusosa pelistä, Crruzi muistuttaa.